Vertijul: cum se tratează

Vertijul poate fi confundat cu amețeala.

Vertijul a fost explicat pe larg de dr. Maxim Vasian, medic specialist ORL în cadrul SANADOr în emisiunea CSID.RO Live dedicată acestei afecțiuni.

Tratamentul vertijului se realizează în funcție de rezultatul bilanțului vestibular. Testele vestibulare îi orientează și îi ajută pe medici să aleagă tratamentul corect. De multe ori, tratamentul este orientat etiopatogenetic. În cazul unui vertij paroxistic pozițional benign – adică acei otoliți deplasați, în funcție de canalul care este deplasat, medicii realizează și o repoziționare a acestor otoliți în canalul corespunzător.

Atunci când nu poate fi aplicat tratamentul etiopatogenetic, atunci tratamentul este orientat către restabilirea echilibrului și redarea autonomiei pacientului. Iar acest lucru se face prin reeducare vestibulară. Reeducarea vestibulară se realizează printr-o serie de exerciții kinetoterapice care, de multe ori, se fac cu ajutorul kinetoterapeutului, cu o platformă specială multitest asociată și cu scaunul rotator.

În cazul unei neuronite vestibulare, atunci când apare o abolire a funcției vestibulare, apare un dezechilibru, iar organismul are capacitatea de a se restabili, adică o reeducare vestibulară centrală ( ceea ce se întâmplă datorită unei neuroplasticități a creierului). Medicii pot ajuta pacientul prin exerciții de reeducare vestibulară care se fac cu ajutorul unei platforme speciale.

Așadar, scopul reeducării vestibulare este de a reda autonomia pacientului care se face prin manevrele respective, dar și de a elimina nistagmusul patologic și reechilibrarea urechilor pacientului.

Cu ajutorul posturografului măsurăm care este gradul dezechilibrului la începutul terapiei, cât și după efectuarea terapiei și permite medicilor să restaureze acest echilibru pentru pacienți.

Prin urmare, tratamentul constă într-o serie de exerciții specifice fiecărui pacient în parte pentru o reeducare cât mai rapidă și cât mai eficace.

Întreaga emisiune dedicată vertijului poate fi urmărită aici:

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Protecția solară pe înțelesul tuturor
Protecția solară pe înțelesul tuturor