Cum ne poate afecta trauma nevindecată Pastila de PSIHOLOGIE

Trauma nevindecată ne schimbă comportamentul și percepția asupra vieții.
  • Publicat:

Trauma nevindecată este una dintre cele mai mari probleme se sănătate mintală cu care se confruntă oamenii. Lipsa vindecării ne impactează comportamentul, felul în care ne vedem pe noi înșine, cum vedem lumea, cum îi vedem pe alții, felul în care formăm atașament și legături profunde. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, ne oferă câteva indicii despre cum ne poate impacta trauma nevindecată.

În primul rând, sunt multe aspecte ale traumei care ne obosesc psihic și fizic și putem experimenta o stare de oboseală cronică, de epuizare, de burnout emoțional. Iată câteva exemple:

Ce provoacă trauma nevindecată în organism?

Niveluri ridicate de cortizol, hormonul stresului, care cauzează oboseală! Cortizolul în cantități mari are un impact extraordinar asupra calității vieții, a nivelului de nergie, a stării de bine.

Hipervigilența cauzată de traumă ne poate crea probleme cu somnul! Din păcate, trauma vine la pachet cu o hipervigilență, apărută din cauza stării lipsei de siguranță pe care am experimentat-o în copilărie.

Gestionarea amintirilor traumatice consumă multă energie psihică! Amintirile traumatice ne epuizează energia psihică și fizică.

Retrăirea traumei este un proces foarte dificil! Specialiștii avertizează că cei care sunt traumatizați, atunci când întâlnesc triggeri care îi duc din nou în spirala traumei, trec printr-un proces greu de a reveni în aici și acum.

Trauma vine și cu sentimente de vină, rușine și lipsă de încredere! Tocmai de aceea este un proces dificil.

Încercarea de a ascunde sentimentele provocate de reamintirea traumei te poate epuiza! Reamintirea traumei ne dă stări emoționale greu de gestionat, care ne pot epuiza în încercarea noastră de a le ascunde.

Dacă ești într-un proces terapeutic, acesta nu este unul lin! Chiar și atunci când ești în ghidajul unui terapeut pentru vindecarea traumei, e important să fii conștient că nu e un proces ușor.

Trauma te poate izola și te poate face să te simți singur! Toate emoțiile și sentimente cauzate de traumă te pot face să-ți dorești să te izolezi, din credința că nimeni nu poate înțelege prin ce treci și cât de grea îți este suferința.

Important este să nu rămâi în starea de victimă, ci să te luți pentru a te transforma într-un învingător!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult