Trăsăturile de personalitate întâlnite la oamenii bolnavi cronic: pastila de PSIHO

Trăsăturile de personalitate au mare legătură cu bolile cronice.
  • Publicat:

Există anumite trăsături de personalitate care se întâlnesc adesea la oamenii care suferă de boli cronice. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, spune că Gabor Mate, autor, medic și psihoterapeut, a descris în cartea sa Mitul normalității care sunt aceste trăsături.

Trăsăturile de personalitate ale bolnavilor cronic descoperite de Gabor Mate în cei peste 40 de ani de experiență ca medic și psihoterapeut sunt următoarele: simt o preocupare automată și compulsivă pentru nevoile emoționale ale celorlalți, ignorându-le pe cele proprii, identificarea rigidă cu rolul social, datoria și responsabilitatea, hiperresponsabilitate orientată către exterior, multitasking bazat pe convingerea că trebuie să ne justificăm existența prin a face și a dărui, reprimarea agresivității și a furiei sănătoase, nutrirea și punerea în practică a două convingeri: „Sunt responsabil pentru ceea ce simt ceilalți oameni” și „Nu trebuie să dezamăgesc niciodată pe nimeni.”

E important să știți că aceste comportamente izvorâte din trăsăturile de personalitate nu au legătură cu alegerea conștientă sau voința celui în cauză. Ele apar ca mecanise de adaptare și, pentru că sunt folosite de nenumărte ori, devin comportamente automate, de care nu suntem conștienți, ca și cum creierul ar fi pe pilot automat. În opinia lui Gabor Mate, aceste comportamente pot avea o legătură directă cu apariția bolii, numărându-se printre cauzele îmbolnăvirii acelei persoane.

În concluzie, ar fi minunat dacă am reuși să ținem cont de emoțiile, nevoile și dorințele nostre. Ceea ce înseamnă să avem grijă să ne împlinim NOI dorințele și nevoile.

Apoi, ar fi important să nu ne mai trădăm pe noi. Dacă suntem nevoiți să alegem între a ajuta pe cineva și a face ceva pentru noi, să ne alegem pe noi!

Apoi, să fim blânzi cu noi! Să realizăm că nu putem fi perfecți, că e omenește să greșim, să ne oferim spațiu și timp pentru a ne procesa emoțiile.

Ce zici, crezi că ai putea face asta?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult