Simona Preda, psihoterapeut: Cum ne creștem stima de sine

Stima de sine poate fi privit ca un set de credințe pe care noi le avem despre noi înșine.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Stima de sine e atât de legată de autovalorizare, autorespect și, implicit de încrederea în sine. Fapt ce ne influențează atât relațiile cu cei din jur, echilibrul nostru emoțional și, de fapt, întreaga noastră viață. De aceea, lângă mine se află Simona Preda, psihoterapeut integrativ, care ne va ajuta să întelegem mai bine cum putem avea o stimă de sine crescută și ce anume o influențează.

Stima de sine: ce este

Psihoterapeutul Simona Preda a explicat că aceasta poate fi comparată cu un set de credințe pe care noi le avem despre noi înșine, în funcție de experiențele pe care le-am trăit. Acest set de credințe pe care ni le însușim în primii ani ai vieții au legătură și cu cei care ne sunt în jur. Până la vârsta de 7, 8 ani, copiii sunt ca într-o stare de hipnoză, luând ca fiind adevărat tot ceea ce li se spune de către părinți sau felul în care aceștia se poartă cu ei. De aceea, acei copii cu părinți autoritari, sau, din contră, foarte protectori, pot deveni adulți care au convingerea că nu știu să facă un anumit lucru, că nu sunt îndeajuns de buni, că nu se pot descurca. Fapt ce duce, implicit, și la o stimă de sine scăzută.

Stima de sine scăzută

Așa cum stima de sine echilibrată reprezintă evaluarea propriilor succese într-o manieră realistă, stima de sine scăzută este o subevaluare a reușitelor și acțiunilor sale. Omul care experimentează acest sentiment nu este niciodată mulțumit, i se pare că nu a făcut acel lucru îndeajuns de bine.

Comparațiile din copilărie, una dintre cauze

Dacă în timp ce asculți acest interviu îți aduci aminte cum erai întrebat în copilărie de notele colegilor tăi și cum erai comparat cu ei – iar tu ieșeai tot timpul învins – este posibil ca și acum, la vârstă adultă să te simți inferior celor din jurul tău.

Urmărește interviul și află ce e de făcut dacă ai probleme cu stima de sine!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Simona Preda - Psihoterapeut integrativ
Simona Preda este Psiholog, Psihoterapeut Integrativ Autonom, acreditat de COPSI, formator în cadrul ARPI, Certificat European și de către Colegiul Psihologilor. Pasiunea pe care a avut-o încă din liceu pentru psihologie și-a urmat calea prin facultate, apoi s-a șlefuit frumos cu formarea ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihoterapeut integrativ
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult