Semne că trebuie să chemi urgent un medic

Iată care sunt semnele că trebuie chemi urgent un medic.
  • Publicat:

Aparent banale, există simptome care să te conducă să ceri ajutor de specialitate. Iată care sunt semnele că trebuie chemi urgent un medic.

Greața și vărsăturile

Senzația de greață e un simptom care poate avea la bază o mulțime de afecțiuni, dar poate fi și un efect secundar provocat de anumite medicamente. Ca să ne dăm seama de cauză, trebuie să fim atenți ce alte semne apar împreună cu senzația de greață.

Greața, vărsăturile și amețeala sunt acuze frecvente la toate vârstele. Greața este definită ca senzația de a vărsa, iar vărsăturile ca evacuarea conținutului gastric prin contracțiile involuntare ale musculaturii abdominale. Pot fi însoțite de amețeală, semne de deshidratare, pierderea de electroliți.

Semnele de alarmă care impun vizita urgentă la medic sunt durerea toracică, durerea abdominală severă, vărsăturile cu sânge, tulburări de vedere sau dureri puternice de cap.

Semnele de alarmă ce impun o evaluare imediată sunt: durerea toracică, durerea abdominală severă, simptome ale sistemului nervos central și febră, hipotensiune arterială sau deshidratare severă, vârsta înaintată.

Este necesar să se consulte medicul dacă greața împiedică alimentarea sau hidratarea mai mult de 12 ore. De asemenea, ar trebui consultat medicul dacă greața nu scade în termen de 24 de ore de la măsurile de tratament inițial.

Durerea toracică severă și amețelile – semne ale unui infarct

Majoritatea infarctelor încep cu simptome subtile, doar cu un disconfort la nivelul pieptului care apare şi dispare, dar care nu e descris ca durere.

Altele pot fi chinuitoare şi durează mai mult de cinci minute. Pot fi simţite ca durere, presiune şi senzaţie de plin sau pulsaţie în mijlocul pieptului care durează mai multe minute. Aceste stări pot apărea şi dispărea.

Durerea sau disconfortul se poate extinde la nivelul umerilor, braţelor, spatelui, gâtului, gurii şi dinţilor. Poţi avea dureri în partea superioară a corpului fără a avea dureri ale pieptului.
Pe lângă presiune la nivelul pieptului, poţi simţi ameţeli sau senzaţia de leşin. Te poţi trezi că ai pielea umedă şi rece.
Poţi să ai senzaţia că ai probleme cu stomacul sau chiar să vomiţi.

Tulburările de vedere și de vorbire

Durerea bruscă și foarte puternică de cap însoțită de amețeli, vedere încețoșată și lipsă de coordonare pot fi semne ale unui accident vascular cerebral.
Alte simptome sunt starea de confuzie – o privire „în gol”, încurcată, deformarea feței, slăbiciunea și amorțeala, paralizia.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News