Se vindecă sau nu tiroidita autoimună Hashimoto?

Dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, explică modul în care este abordată medical tiroidita autoimună Hashimoto.

Tiroidita reprezintă inflamarea glandei tiroide, fenomen care poate duce fie la scăderea secreției de hormoni tiroidieni, fie la creșterea acestei secreții. Aceste dezechilibre pot avea impact asupra funcționării întregului organism. Aceasta pentru că, prin secreția de hormoni, glanda tiroidă este implicată în multe procese din corp printre care se numără reglarea metabolismului, a temperaturii corporale și a ritmului cardiac.

Există mai multe tipuri de tiroidită, cea autoimună sau Hashimoto fiind declanșată de atacul sistemului imunitar îndreptat împotriva glandei tiroide. Boala progresează lent, dar în timp, poate afecta serios glanda tiroidă, iar cantitatea de hormoni secretată va fi sub cea normală. Printre simptomele acestei boli, se numără oboseala, creșterea în greutate și pielea uscată.

Inflamația tiroidei poate fi însoțită de apariția unui nodul. Până acum, nu se cunosc exact cauzele acestei afecțiuni care apare mai ales la femeile cu vârsta între 30 și 50 de ani.

„Tiroidita autoimună intră în categoria bolilor autoimune. Practic, avem o disfuncție a sistemului autoimun care își face treaba și ne apără de infecții și de alte probleme. Problema este că secretă în plus niște anticorpi și antrenează celulele sistemului imunitar împotriva unui organ din propriul organism, pe care îl confundă cu ceva străin și îl atacă.

În cazul atacului îndreptat împotriva tiroidei, aceasta duce la tiroidita autoimună. Marea problemă a bolilor autoimune la momentul acesta este că nu știm cum să le tratăm ca să le vindecăm. Deci din păcate, nu putem trata tiroidita autoimună astfel încât să o vindecăm.

Ce putem face? Urmărim cu atenție funcția tiroidiană și în momentul în care începem să avem semne de deficit de hormoni tiroidieni, adică în momentul în care sistemul imun a declanșat acest atac susținut care în timp, distruge din celulele tiroidiene, vom identifica această situație prin analize. Identificăm deficitul de hormoni tiroidieni și îl tratăm.

Știm și că sunt anumite vitamine și minerale care sunt importante pentru buna funcționare a tiroidei și care pare că sunt și mai importante la o persoană cu tiroidită autoimună. Așa că verificăm dacă existp deficit de vitamina D, de fier. Eventual, suplimentăm și cu seleniu. Avem grijă să mâncăm sare iodată pentru că din iod își face tiroida noastră hormoni tiroidieni. Dar evităm excesul de iod, de suplimente care conțin cantități mari de iod pentru că acest lucru nu e bun” ne-a declarat dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ruxandra Dobrescu - Medic primar endocrinolog
Dr. Ruxandra Dobrescu este medic primar endocrinolog și cercetător științific, clinician și autor a numeroase lucrări prezentate la conferințe medicale din țară și din străinătate sau publicate în jurnale medicale de profil. Și-a petrecut aproape întreaga carieră profesională în ...
citește mai mult