Coronavirus – top neadevăruri extrem de periculoase!

„Epidemia” de ştiri false, alarmiste, jumătăţi de informaţii, cifre neverificate creează opusul la ceea ce se recomandă oficial.
  • Publicat:
  • Actualizat:

La mai bine de o lună de la anunţul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind epidemia coronavirus, populaţia din numeroase zone ale lumii se confruntă cu o nouă epidemie. Infodemia – este, după părerea OMS şi a specialiştilor, la fel de periculoasă ca un virus în sine.

„Epidemia” de ştiri false, alarmiste, jumătăţi de informaţii, cifre neverificate creează opusul la ceea ce se recomandă oficial. Apar şi sfaturi care, pe lângă faptul că nu au fundament ştiinţific, pot avea efecte negative.

De exemplu, un grup de pe  Facebook recomandă mămicilor să supravegheze gâtul copiilor ”să fie umed în permanenţă”.În afara stresului la care este supus cel mic, controlându-i gâtul non stop, există şi pericolul hidratării în exces, ceea ce scade pofta de mâncare.

Un comunicat cu însemnele Ministerului Sănătăţii – dar fiind un fals grosolan, recomandă populaţiei sfaturi „naturiste”. Consum de usturoi, ceaiuri calde, lămâi – sunt „tratamentele recomandate”.

De fapt, usturoiul şi lămâia sunt benefice organismului în general, dar nu oferă imunitate împotriva vreunui virus în particular.

Panica privind instituirea carantinei a făcut populaţia să aglomereze centrele comerciale. Adică exact opusul a ceea ce trebuie făcut: evitarea zonelor aglomerate. În acelaşi timp, localităţile s-au umplut de persoane care poartă măşti chirurgicale.

Aceste dispozitive sunt absolut inutile în cazul coronavirusului – care are dimensiuni extrem de mici, deci poate penetra uşor ţesuturile.
Rata de mortalitate, până acum, este de 2%, mult sub alte epidemii şi a afectat persoane care sufereau şi de alte boli.

sursa foto: shutterstock

 

 

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult