Conf. dr. Cristina Tiu despre accidentul vascular cerebral: simptome şi tratamente VIDEO

Conf. dr. Cristina Tiu, Şef Secţie Neurologie II din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, explică importanţa apelării serviciului 112 în cazul simptomelor unui accident vascular cerebral.

Conf. dr. Cristina Tiu, medic primar neurolog, Şef Secţie Neurologie II din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, ne-a acordat un interviu prin Skype despre importanţa prezentării rapide la medic în cazul accidentului vascular cerebral.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, accidentul vascular cerebral este considerat a doua mare cauză de deces şi a treia mare cauză pentru instalarea dizabilităţii. De asemenea, depresia şi demenţa pot fi consecinţe ale unui accident vascular cerebral. Conform cifrelor furnizate de OMS, numărul accidentelor vasculare cerebrale s-a dublat în ultimii 40 de ani, în ţările subdezvoltate şi mediu dezvoltate.

Accidentul vascular cerebral se produce atunci când un vas de sânge de la nivelul creierului se rupe sau este astupat de un cheag de sânge. Medicii pot interveni cu succes pentru salva viaţa pacienţilor dacă aceştia ajung în timp util într-un serviciu de urgenţă şi li se aplică tratamentele moderne disponibile şi în România, care constau fie în medicaţie, fie în terapii intervenţionale.

Simptomele accidentului vascular cerebral

Persoanele care se confruntă cu simptomele accidentului vascular cerebral sau cele din familie sunt sfătuite să sune la 112 în cazul în care constată prezenţa semnelor precum paralizia unei jumătăţi de corp, tulburările de vorbire, reducerea câmpului vizual, tulburările de sensibilitate, asimetrie facială sau tulburări de personalitate. Printre factorii de risc ai accidentului vascular cerebral, se numără hipertensiunea arterială, diabetul şi valorile crescute ale colesterolului. De asemenea, extrem de periculaose sunt fumatul, sedentarismul, dieta dezechilibrată şi obezitatea.

În ciuda gravităţii situaţiei cu care se confruntă pacienţii care fac accident vascular cerebral, medicii pot salva viaţa şi sănătatea multor persoane. Condiţia este ca acestea să ajungă repede într-un serviciu specializat în medicină de urgenţă. În interviul video realizat prin Skype, conf. dr. Cristina Tiu, medic primar neurolog, Şef Secţie Neurologie II din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, explică de ce simptomele accidentului vascular trebuie semnalate medicului şi cum poate interveni echipa medicală pentru a reduce posibilele sechele pe termen lung ale acestui eveniment nefericit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Cristina Tiu - Medic primar Neurologie
Dr. Cristina Tiu este profesor universitar, șef secție Neurologie ÎI, Șef disciplină neurologie, Clinică Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București, Departamentul 6, Neuroștiințe clinice în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Competențe: bolile ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar Neurologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult