Prof dr. Ioan Nedelcu, dermatolog, despre psoriazis: sfaturi pentru pacienţii cu erupţii VIDEO

Prof dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, explică soluţiile pe care le au la dispoziţie pacienţii cu erupţii de psoriazis în perioada stresantă din timpul pandemiei de coronavirus.

Prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, este unul dintre doctorii din România care tratează pacienţii cu psoriazis. În perioada pandemiei care a fost însoţită de un stres major, pacienţii cu psoriazis s-au confruntat cu erupţii nedorite, ceea ce a dus la necesitatea aplicării unor soluţii pentru a reduce semnele neplăcute ale acestei boli de piele.

La ora actuală, se estimează că 3 la sută din populaţia globului suferă de psoriazis, o boală autoimună care apare la ales la persoanele cu vârste între 11 şi 45 de ani. Doar 30 la sută dintre pacienţii cu psoriazis au rude de gradul 1 cu această afecţiune. Rezultă că majoritatea pacienţilor nu prezintă factori ereditari în declanşarea bolii. Deşi nu au o boală contagioasă, persoanele diagnosticate cu psoriazis sunt frecvent marginalizate pentru faptul că pielea lor arată altfel decât cea sănătoasă.

Printre factorii de risc ai psoriazisului, se numără traumatismele de la nivelul pielii, anumite terapii medicamentoase, infecţiile, stresul prelungit expunerea prelungită la soare, fumatul şi excesul de alcoool.

Simptomele psoriazisului

Psoriazisul se manifestă prin apariţia unor erupţii la nivelul pielii şi poate îmbrăca forme uşoare, cu mici zone de piele afectate, dar şi moderate sau severe, cu inflamarea pielii şi apariţia unor zone roşii, acoperite de piele uscată. Psoriazisul poate fi de 5 feluri: cu plăci, gutos, pustular, inversat şi eritrodermic.

Cel mai frecvent întâlnită formă de psoriazis este cea cu plăci, 80 la sută dintre pacienţii cu psoriazis având această formă de boală. Psoriazisul cu plăci se caracterizează porţiuni de piele îngroşată, solzoasă, cu tentă albicioasă, argintie sau roşiatică, ce se pot pot dezvolta pe orice regiune a corpului, în special pe coate, scalp, genunchi şi zona lombară.

Stresul are un impact major asupra episodelor de erupţii, de care s-au plâns mulţi pacienţi în timpul pandemiei. Prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, ne-a explicat într-un interviu video ce pot face pacienţii cu psoriazis în perioadele de erupţii şi ce terapii le pot atenua.

Beatrice Osanu
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața