Recuperarea după exenterația totală, explicată de dr. Gabriel Mitulescu

Recuperarea după exenetrația totală poate dura mai mult timp.

Recuperarea după exenterația totală este un proces mai îndelungat, ne-a explicat Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală, la Spitalul Clinic SANADOR, în CSID.RO Live.

Operația de exenterație totală folosită adesea în cancerele pelvine este una destul de anevoioasă, având un impact atât de mare asupra întregului organism. Procesul de recuperare este diferit de la pacient la pacient, în funcție de multe lucruri, în special de complicațiile pe care le face pacientul. ” Aceasta este o operație la care regula este să facă cel puțin o complicație”, a spus dr. Gabriel Mitulescu în CSID.RO Live. În 40% din cazuri se pot întâmpina complicații majore după o astfel de operație cu implicații masive asupra organismului, complicații ce trebuie rezolvate pentru a salva viața pacientului.

„Dacă trece de toată condiția biologică, sigur că recuperarea în primul rând psihică este foarte importantă”. mărturisește Dr. Gabriel Mitulescu. Sunt cazuri în care pacientul, după o operație de exenterație totală, poate să se recupereze într-o lună. „Am pacienți care sunt operați de 20 de ani, de 25 de ani, care trăiesc au mers la serviciu. Din păcate erau persoane tinere când le-am operat și acum sunt în vârstă și realizez cât timp a trecut”, a mai declarat în emisiune chirurgul Gabriel Mitulescu.

Important este faptul că se poate trăi după o astfel de operație. Toate consecințele mutilante sunt justificate de speranța asta de vindecare, speranța că omul poate trăi și poate fi funcțional chiar și după o operație de o asemenea amploare. „Oricum ar fi, e mai bine în viață cu două stome colectoare, decât în pământ”, concluzionează medicul chirurg.

Așadar, chiar dacă recuperarea după exenterația totală este un proces lung și dificil, faptul că la finalul ei pacientul este în viață, aceasta este marele câștig pentru care luptă medicii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Gabriel Mitulescu - Medic primar chirurgie generala si oncologica
Dr. Gabriel Mitulescu este medic primar chirurgie generală și oncologică în cadrul Spitalului Clinic Sanado, cu competențe avansate în: chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie hepatică și transplant hepatic. Specializări: Chirurgie (generală) • Din 1993 → Medic ...
citește mai mult