Ce este un cancer pelvin? Explică dr. Gabriel Mitulescu!

Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală, de la Spitalul Clinic SANADOR, explică ce sunt cancerele pelvine și care este evoluția acestora.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 19, 2 milioane de persoane au fost diagnosticate cu cancer în 2020. În plus, cancerul reprezintă principala cauză de mortalitate în lume. Două dintre condițiile esențiale pentru ca boala să fie ținută sub control sunt depistarea cât mai precoce și aplicarea unor soluții personalizate pentru fiecare caz în parte.

Unul dintre subiectele emisiunii CSID.RO a fost reprezentat de cancerele pelvine. Ce sunt acestea și cum se tratează ne-a explicat în CSID.RO Live dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg în cadrul Spitalului Clinic SANADOR.

„Ca în cazul tuturor cancerelor, frecvența cancerelor pelvine este mai mare în ultimul timp. De o vreme încoace a crescut și frecvența și a scăzut și vârsta de la care apar. În plus, sunt diagnosticate în stadii din ce în ce mai tardive și atunci reprezintă o problemă deosebită.

Cancerele pelvine se împart în două categorii. Sunt cancerele care pot apărea la oricare dintre organele pelvine și care pot avea evoluția oricărui cancer, cu dezvoltare și metastazare, cu trimiterea unor celule la distanță.

Și sunt cancerele local invazive. În pelvis, mai mult decât în orice altă regiune a corpului, există multe cazuri de cancere local invazive sau masiv invazive local. Aceste se caracterizează prin faptul că se dezvoltă agresiv local, invadând, în evoluția lor, de cele mai multe ori, toate structurile și organele pelvine. Dar nu dau metastaze decât tardiv sau destul de tardiv. Uneori, nu dau, dar de cele mai multe ori dau tardiv. Acest aspect este foarte important pentru că ne dă nouă șansa să intervenim terapeutic, cu speranța că putem să vindecăm acești bolnavi.

Această evoluție din pelvis aparține oricăruia dintre cancerele pelvine. Deci orice tip de cancer, fie că e de rect, fie că e de vezică urinară, poate să evolueze în sensul de cancer local agresiv. Și atunci putem să intervenim terapeutic, cu speranță” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Gabriel Mitulescu.

Cum se rezolvă cancerele pelvine prin exenterație puteți afla din intervenția video a medicului Gabriel Mitulescu din CSID.RO Live!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Gabriel Mitulescu - Medic primar chirurgie generala si oncologica
Dr. Gabriel Mitulescu este medic primar chirurgie generală și oncologică în cadrul Spitalului Clinic Sanado, cu competențe avansate în: chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie hepatică și transplant hepatic. Specializări: Chirurgie (generală) • Din 1993 → Medic ...
citește mai mult