Avertismentul unui medic chirurg: berea consumată mai des decât ocazional ar putea dubla riscul apariției cancerului de rect

Stilul de viață are o importanță foarte mare asupra sănătății.

Poate stilul de viață să ne influențeze sănătate colonului? Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală, in cadrul SANADOR, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie hepatică și transplant hepatic ne-a explicat în CSID.RO Live cum poate influența stilul de viață sănătatea noastră.

Stilul de viață, dieta, fibrele au un rol de a ne proteja colonul și organismul împotriva cancerului într-o proporție de aproximativ 25-35%. Deci e importnt stilul nostru de viață. Însă nu doar el duce sau nu la cancer sau alte boli grave. „E interesant, spune domnul Dr. Mitulescu, că am găsit cancer de colon și la vegetarieni și vegani.” Ceea ce înseamnă că anumite tipuri de cancer pot apărea chiar și atunci când persoana respectivă are un stil de viață sănătos.

În ceea ce privește alcoolul – și el cunoscut că poate să ne afecteze sănătatea – sunt studii care arată că berea consumată mai des decât ocazional, ar putea dubla riscul apariției cancerului de rect. Și în cazul fumatului se presupune că ar putea fi factor agravant în anumite situații.

În ceea ce privește fructele și legumele, de mii de ani, oamenii mănâncă sezonier. Alimentația sezonieră este foarte importantă pentru sănătatea noastră. Căpșunile și cireșele se mănâncă primăvara, piersicile în iulie, toamna prunele și strugurii. Organismul uman are nevoie de fructele și legumele care apar în zona sa georgrafică, în anotimpurile în care acestea apar în mod natural. Fructele și legumele exotice nu ne fac bine, dimpotrivă ne consumă multă energie a corpului pentru a fi digerate.

Și sedentarismul ne influențează starea de bine și sănătatea, pentru că prima cauză a constipației nu este lipsa de hidratare sau lipsa de fibre, ci sedentarismul. Oamenii au nevoie de mișcare, ne mișcăm de mii de ani, deci nu putem trăi fără mișcare.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Bianca Poptean
Bianca Poptean
Sunt peste 10 ani de când scriu pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd ... citește mai mult