Putem trăi fără pancreas? Răspunde dr. Dragoș Romanescu!

Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în CSID.RO Live care este regimul de viață al pacienților cărora li s-a extirpat pancreasul.

„Se poate trăi fără pancreas. Există numeroase situații în care pancreatectomia este totală, de exemplu în cazul în care avem o tumoră multicentrică, adică mai multe tumori localizate în întreg parenchimul pancreatic. Nu poți să faci o rezecție, nici în stânga, nici în dreapta. Și atunci va trebui să totalizezi pancreatectomia.

Sau extirpăm pancreasul dacă e o tumoră voluminoasă și nu poți obține margini de rezecție negative. Trimitem marginea respectivă la anatomie patologică în timpul operației și dacă rezultatul e negativ, trebuie să continuăm cu rezecția pancreatică. Astfel, de cele mai multe ori, se ajunge la o pancreatectomie totală.

De asemenea, și în cazul pancreasului friabil, a zonelor de pancreatită acută sau al pacienților cu diabet insulino-dependent, poți să faci o pancreatectomie totală. Se creează un diabet indus chirurgical, pacientul va ajunge într-un serviciu de diabetologie, la un diabetolog, care stabili o schemă foarte clară de insulină.

Pacientul va trebui să țină un regim foarte strict așa cum țin toți pacienții cu diabet” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Dragoș Romanescu - Medic primar chirurgie generală
Dr. Dragoș Romanescu este medic primar chirurgie generală în Spitalul Clinic SANADOR, unde operează și acordă consultații din 2017. Dr. Romanescu deține competențe în chirurgia oncologica (cele mai frecvente intervenții pe care le efectuează în SANADOR fiind operațiile oncologice abdomino-pelvine, ...
citește mai mult
Cum poți să reduci riscul de Alzheimer
Cum poți să reduci riscul de Alzheimer