Putem trăi fără pancreas? Răspunde dr. Dragoș Romanescu!

Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în CSID.RO Live care este regimul de viață al pacienților cărora li s-a extirpat pancreasul.

„Se poate trăi fără pancreas. Există numeroase situații în care pancreatectomia este totală, de exemplu în cazul în care avem o tumoră multicentrică, adică mai multe tumori localizate în întreg parenchimul pancreatic. Nu poți să faci o rezecție, nici în stânga, nici în dreapta. Și atunci va trebui să totalizezi pancreatectomia.

Sau extirpăm pancreasul dacă e o tumoră voluminoasă și nu poți obține margini de rezecție negative. Trimitem marginea respectivă la anatomie patologică în timpul operației și dacă rezultatul e negativ, trebuie să continuăm cu rezecția pancreatică. Astfel, de cele mai multe ori, se ajunge la o pancreatectomie totală.

De asemenea, și în cazul pancreasului friabil, a zonelor de pancreatită acută sau al pacienților cu diabet insulino-dependent, poți să faci o pancreatectomie totală. Se creează un diabet indus chirurgical, pacientul va ajunge într-un serviciu de diabetologie, la un diabetolog, care stabili o schemă foarte clară de insulină.

Pacientul va trebui să țină un regim foarte strict așa cum țin toți pacienții cu diabet” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Cum poți să reduci riscul de Alzheimer
Cum poți să reduci riscul de Alzheimer