Cum se tratează cancerul de pancreas?

Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în CSID.RO Live tratamentul chirurgical în cancerul de pancreas.

Intervențiile chirurgicale de la nivelul pancreasului pot fi extrem de complexe. Aceasta din cauza poziționării pancreasului în abdomen, a prezenței unor vase de sânge importante în zonă, dar și a invaziei tumorale care poate cuprinde mai multe structuri abdominale.

„Chirurgia este de două tipuri: radicală sau cu viză de radicabilitate și chirurgie paliativă. Atunci când vorbim despre chirurgia radicală, trebuie să știm că dezideratul este să facem o rezecție R 0, să nu lăsăm țesut tumoral pe loc, să obținem margini de rezecție negative, adică libere de celule tumorale.

În funcție de localizarea tumorii din pancreas, sunt diverse tehnici chirurgicale. În localizările cefalopancreatice, operația princeps este duodenopancreatectomia cefalică. Aceasta înseamnă rezecția capului de pancreas, a aproximativ unei treimi din pancreas, împreună cu duodenul, porțiunea terminală a stomacului și porțiunea terminală a căii biliare principale. Aceasta ar fi o primă etapă, după care urmează etapa de reconstrucție care înseamnă 3 anastomoze, cu bontul de pancreas care a rămas, cu porțiunea de cale biliară proximală și cu stomacul.

Fiecare dintre aceste anastomoze comportă dificultăți și complicații. De aceea, duodenopancreatectomia este considerată una dintre cele mai complexe operații din sfera chirurgiei digestive.

Mai mult, câteodată, se asociază cu rezecții și reconstrucții vasculare. Aceasta din mai multe motive: odată că o invazie de venă portă nu este considerată un criteriu de inoperabilitate. Astfel, duodenopancreatectomia poate presupune și o rezecția segmentară, cu refacerea ulterioară a venei porte.

Mai există și situații în care chirurgul, în timpul rezecției, ajunge într-un moment în care nu mai poate să dea înapoi și rezecția trebuie continuată. Și de multe ori, implică și sacrificiul de alte vase importante, cu reconstrucția lor. Și de multe ori, acest lucru implică alte echipe chirurgicale, de specialiști în chirurgie vasculară sau microchirurgie care realizează anastomoze sub microscop” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, la Spitalul Clinic SANADOR.

Întreaga emisiune despre cancerul de pancreas poate fi urmărită aici:

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Dragoș Romanescu - Medic primar chirurgie generală
Dr. Dragoș Romanescu este medic primar chirurgie generală în Spitalul Clinic SANADOR, unde operează și acordă consultații din 2017. Dr. Romanescu deține competențe în chirurgia oncologica (cele mai frecvente intervenții pe care le efectuează în SANADOR fiind operațiile oncologice abdomino-pelvine, ...
citește mai mult