Putem opri îmbătrînirea?

  • Publicat:

Îmbătrânirea este un proces natural, care începe încă de la naștere și care este propriu tuturor organismelor vii. Punctul final al îmbătrânirii este extincția. Putem opri îmbătrânirea? Nu, dar putem să încetinim cursul acestui proces.

Odată cu avansarea în vârstă, organismul uman se modifică în mai multe aspecte vizibile. Adeseori, primele semne ale îmbătrânirii afectează sistemul musculo-scheletic. După vârsta de 35 de ani, performanţa de vârf, chiar şi în rândul atleţilor de performanţă, începe să se reducă.
Pe lângă bolile şi afecţiunile interne care se instalează odată cu înaintarea în vârstă, apar şi neplăcutele semne vizibile.

Putem opri îmbătrânirea?

Îmbătrânirea nu poate fi oprită, dar există metode pentru a încetini acest proces și pentru a ajunge la o vârstă înaintată cu o stare de sănătate bună.
La majoritatea persoanelor, proporţia grăsimii corporale creşte cu mai mult de 30% către ultima parte a vieţii. Se modifică şi distribuţia grăsimii: există mai puţină grăsime sub piele şi mai multă la nivelul regiunii abdominale. Astfel, pielea se subţiaza şi apar riduri (cu toate că expunerea la soare şi fumatul au o influenţă mai mare asupra apariţiei ridurilor), devine mai fragilă, iar forma corpului se modifică.

Etapele îmbătrânirii

Determinarea schimbărilor care sunt pur asociate vârstei şi celor care se datorează modului în care o persoană a trăit este adeseori dificilă. Un stil de viaţă sedentar, dieta necorespunzătoare, fumatul şi abuzul de alcool şi droguri pot afecta multe organe pe parcursul timpului, de multe ori chiar mai intens decât îmbătrânirea ca atare.

Îmbătrânirea este universală, la fel ca şi moartea. Nu putem opri îmbătrânirea. Acest lucru ar însemna să fim nemuritori şi ar duce la anularea completă a vieţii trăite din plin. Dar putem să o controlăm şi să o întârziem.

Anti-ageing – știința care studiază și încetinește procesele de îmbătrânire

Atât ritmul de îmbătrânire, cât şi longevitatea pot fi influenţate mai mult decât ai visa vreodată – şi mai mult decât au realizat oamenii de ştiinţă până de curând.

Explozia cercetării în domeniul îmbătrânirii şi al bolilor legate de aceasta de aduce brusc nişte perspective uluitoare. Descoperirile recente sunt suficiente pentru a te lăsa fără grai, pe măsură ce se intră pe un teritoriu neexplorat până acum, fiind martori tot mai apropiaţi ai misterelor biologice capitale privind viaţa şi moartea.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult