Prof dr. Irinel Popescu: dulciurile în exces se văd pe cântar

Dulciurile în exces nu sunt sănătoase.

Dulciurile în exces, ca orice aliment în exces, pot produce dezechilibre majore în organism. Prof. Dr. Irinel Popescu, medic chirurg, ne-a vorbit la o emisiune Ce se întâmplă doctore Live despre cum impactează organismul dulciurile mâncate într-o cantitate prea mare.

Zahărul în exces poate avea efecte nedorite, pentru că, la rândul lui, atunci când e consumat în cantitate mare induce anumite transformări ce nu țin numai de metabolismul glucidelor. Așadar, excesul de dulciuri duce și la obezitate, dar se poate răsfrânge în locuri neașteptate, inclusiv asupra ficatului.

Nu putem vorbi de niște limite foarte clar stabilite atunci când vorbim de dulciuri în exces. Ar putea fi chiar o exagerare să calculăm cantități. „În primul rând, excesul se vede pe cântar”, spune domnul Prof. Dr. Irinel Popescu. Cineva care abuzează de dulciuri va vedea imediat pe cântar, mai ales dacă este atent cu greutatea. Evident că putem defini dulciurile în exces și în funcție de vârstă, pentru că tinerii metabolizează mai rapid dulciurile. Apoi, pentru că o anumită cantitate de zaharuri să fie considerată exces depinde și de alte boli sau comorbidități ale persoanei, de anumite predispoziții genetice sau de alte aspecte individuale. Așadar, concluzionând, dulciurile sunt considerate a fi în exces doar în funcție de anumite criterii individuale și inividualizate.

Și vinul poate fi introdus pe lista de zaharuri. De aceea, și cantitatea de vin consumată trebuie luată în considerare și adăugată la lista ulciurilor dintr-o zi. Însă, în ceea ce privește vinul, pentru gradul lui de metabolizare, este important dacă am mâncat sau nu înainte de a-l bea. Efectul toxic apare când bem mai mult de un pahar la o masă și nu este însoțit de mâncare, atunci când devine toxic nutrițional.

Prin urmare, dulciurile în exces pot provoca anumite dezechilibre în organism, afectând mai multe organe, inclusiv ficatul.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Irinel Popescu - Medic primar Chirurgie Generală
Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu este medic primar Chirurgie Generală și este Coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR. Este considerat părintele transplantului hepatic în România, realizând primele operații reușite la adult, cu ficat întreg, ...
citește mai mult