Oamenii care simt gustul culorilor chiar există! Află cum se numeşte acest fenomen.

Există o categorie specială de oameni care pot mirosi culori, gusta sunete sau cuvinte. Acest fenomen se numeşte sinestezie şi reprezintă o modificare la nivelul creierului.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Există o categorie specială de oameni care pot mirosi culori, gusta sunete sau cuvinte. Acest fenomen se numeşte sinestezie şi reprezintă o modificare la  nivelul creierului.

Ultimele cercetări arată că sinestezia este o aglomerare de conexiuni la nivelul neuronilor. La persoanele normale, cele 5 simţuri sunt controlate de părţi distincte ale creierului. Sinestezicii simt, văd, aud sau miros lucrurile într-un mod diferit.

Ei pot vedea culori în timp ce ascultă muzică sau pot mirosi cuvinte.Pentru oamenii cu sinestezie anumite texturi pot crea emoţii intense.
Formele cele mai întâlnite de sinestezie sunt cele în care literele au culori.

Alte forme de sinestezie sunt cele în care cuvintele au gust.De exemplu, o replica celebră a scriitorului Gabriel Garcia Marquez spune că: “ceaiul are gust de fereastră”. Există şi sinestezia în oglindă, prin care o persoană îşi atinge nasul, iar cel care o priveşte simte atingerea, fără a face acel gest.

Sinestezicii reprezintă 4 % din populaţia globală, iar ultimele studii sugerează că sinestezia poate fi moştenită genetic.
Pentru mai multe informaţii şi curiozităţi medicale, intraţi pe www.csid.ro  
sursa foto: 123rf.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult