Nora Neghină, psiholog: cum ne dăm seama că suntem dependenți

  • Publicat:
  • Actualizat:

Când vorbim de adicție și când de pasiune? Cum ne dăm seama că suntem dependenți? Nora Neghină, psiholog, ne-a ajutat să facem diferența între adicție și pasiune sau între adicție și o plăcere de o intensitate mai mare. 

Și adicția și pasiunea au în comun faptul că ambele produc o plăcere celui care are respectivul comportament. Diferența majoră este că adicția provoacă anumite consecințe negative persoanei adictive și celor din jur, iar pasiunea vine cu bucurie și consecințe pozitive asupra acelei persoane.

Când e vorba de adicție și când e vorba de o pasiune?

Ne dăm seama că avem o adicție făcând o comparație cu pasiunea și plăcerea. „Într-o adicție nu avem control, nu ne putem opri, chiar dacă vedem că anumite consecințe sunt unele negative. Spre deosebire de adicție, în pasiune sau plăcere foarte mare, putem spune stop”, ne-a spus psihologul Nora Neghină. Mai mult, dacă nu e adicție, putem să ne oprim atunci când realizăm că le facem rău celor dragi, pe când în adicție este mai dificil. Este nevoie de terapie, de grupuri de sprijin, de multă disciplină și o motivație puternică.

De obicei, adicția creează o deconectare față de noi înșine și față de persoanele dragi, creând suferință nu doar celui care are comportamenul adictiv, ci și celor din jur. Astfel, cei care devin dependenți simt nevoia să se izoleze, să se adâncească în acest comportment adictiv care le face rău. Pe când cei care au o pasiune, acele persoane se conectează cu el însuși, cu cei din jur, își dezvoltă creativitatea împlinindu-și acea pasiune care vine cu multă bucurie.

Specialiștii spun că în spatele adicțiilor s-ar putea afla anumite traume sau lipsa de afecțiune din copilărie. Însă, cel mai important este ca atunci când observăm că cineva drag începe să aibă un comportament adictiv, se izolează pentru a continua acel comportament, să îl sfătuim să meargă cât mai repede la un specialist în sănătate mintală pentru ca acea aicție să nu se adâncească și să nu acapareze total acea persoană.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Nora Neghină - Psiholog
Nora Neghină este președinte și membru fondator al Asociației Mindsight România și expert în modelul de neurobiologie interpersonală dezvoltat de dr. Daniel J. Siegel. Este într-o permanentă căutare a sinelui, psihoterapia fiind a doua ei carieră, după ce timp de 15 ani a activat ca avocat. Călătoria ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult