Luna octombrie, luna conștientizării cancerului de sân. Ce trebuie să știi despre cancerul mamar

În fiecare an, luna octombrie marchează luna conștientizării cancerului de sân, patologie care poate apărea la femeile de orice vârstă.
  • Publicat:

În fiecare an, luna octombrie marchează luna conștientizării cancerului de sân, patologie care poate apărea la femeile de orice vârstă.

Cancerul la sân este afecțiunea oncologică cea mai frecventă la femeile din România. Diagnosticat și tratat corect încă din stadiile incipiente, cancerul mamar poate fi vindecat.

Există mai mulți factori implicați în apariția cancerului de sân: factori hormonali, de mediu, predispoziție genetică, stil de viață.Sunt, totuși, persoane care nu au factori de risc, dar dezvoltă neoplazia mamară, în timp ce altele care au condiții favorizante multiple nu fac boala.

Se apreciază că aproximativ 5–10% din cei cu tumori mamare maligne au mutații genetice moștenite. Cele mai importante gene mutante sunt BRCA1 și BRCA2, implicate în cancerul mamar și cancerul ovarian.

Pacientele ar trebui să înțeleagă importanța consultului medical periodic, chiar și atunci când se simt bine și, aparent, sunt perfect sănătoase. Pe lângă consultațiile și investigațiile medicale de screening, recomandate anual, fiecare femeie ar trebui să-și palpeze singură sânii, lunar, iar dacă observă orice modificare, să meargă imediat la medic.

CITEȘTE AICI MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE CANCERUL DE SÂN

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult