Legătura dintre tenul cu tendință acneică și microbiom

Care este legătura dintre tenul cu tendință acneică și microbiom ne-a explicat Dr. Mara Mihai, șef de lucrări și medic primar dermato-venerologie.
  • Publicat:

Orice imperfecțiune apărută pe ten, fie că vorbim de un coș sau de un punct negru care nu vrea să dispară, evident, ne strică starea de bine fix când ne este lumea mai dragă. Ce facem în această situație și care este legătura dintre tenul cu tendință acneică și microbiom, dar și cum influențează acestea calitatea vieții adolescenților care se confruntă cu imperfecțiuni, ne-a explicat Dr. Mara Mihai, șef de lucrări și medic primar dermato-venerologie.

Întrebată de ce apar aceste imperfecțiuni, Dr. Mara Mihai a spus pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” că „sunt foarte multe mecanisme implicate, dar în general descriem patru principale. Sigur că influența hormonală este esențială. Hormonii conduc la o producție exagerată de sebum la nivelul pielii, lucru pe care noi îl vedem prin acel ten lucios care se încarcă pe durata zilei. De asemenea, apare o exfoliere anormală a pielii, nu numai la suprafață, dar și în interiorul porilor. Astfel, acele celule moarte nu se mai îndepărtează din interiorul porilor și alături de sebum, produc o aglomerare care blochează bolii.

Alături de aceste două elemente apar și microorganismele, bacteriile. Există numeroase specii bacteriene care trăiesc în pielea noastră și pe pielea noastră, ele fiind prezente oricum la nivelul porilor, odată ce aceștia sunt blocați, conduc la o inflamație și ulterior și la infecție, al patrulea element esențial fiind exact aceasta, inflamația. Ceea ce noi vedem pe piele ca roșu, acea leziune roșie inflamată, care ulterior dezvoltă și puroi”.

Privind legătura dintre microbiomul pielii și tenul cu tendință acneică, Dr. Mara Mihai ne-a explicat că „Există aceste comunități microbiene, care sunt ca și comunitățile noastre de oameni, acele bacterii care se înmulțesc, dar își dezvoltă și mecanisme de protecție față de tot ceea ce vine din exterior și ce poate să vină la nivelul pielii.

Din exterior pot veni celulele sistemului nostru imunitar care ne apără. Dar dacă aceste microorganisme sunt protejate acolo, în biofilmele microbiene, corpul nostru nu mai reușește să îndepărteze acele bacterii din piele și ele persistă, ducând la infecții cronice. Acneea fiind o afecțiune cronică”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult