Helicobacter Pylori: este periculos sau nu?

Dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR, explică pe scurt cât de periculos sau nu este Helicobacter Pylori.

Helicobacter Pylori este o bacterie extrem de răspândită, care se localizează la nivelul stomacului. Cel mai probabil, infecția apare în copilărie și poate dura toată viața. În multe cazuri, infecția cu Helicobacter Pylori nu deranjează și nu dă simptome. În momentul în care însă o persoană se confruntă cu dureri de stomac, stări de rău, de vomă, lipsa poftei de mâncare, balonare, eliminare de gaze și scăderea inexplicabilă în greutate, se impune vizita la medicul gastroenterolog.

Helicobacter Pylori este un subiect vechi. Pentru cei care nu știu, a fost identificat la sfârșitul secolului al XIX-lea. Apoi, s-au făcut cercetări sporadice și anevoioase pentru că nu putea fi cultivat.

În anii ’80, doi cercetători australieni au reușit să-l și cultive. Ce trebuie știut despre Helicobacter Pylori? Este o bacterie care trăiește în stomac. În mod paradoxal, această bacterie s-a adaptat la mediul acid din stomac și chiar proliferează în acest mediu acid. Se spune că mai bine de 50-60 la sută dintre oamenii cu vârsta peste 50 de ani au această bacterie. Pe unii pacienți, îi supără, pe alții nu.

Helicobacter Pylori se poate asocia cu lucruri grave precum cancerul gastric, limfomul MALT, ulcerul duodenal sau ulcerul gastric. De aceea, de câte ori îl găsim, mai ales dacă pacienții sunt simptomatici, e bine să se facă eradicarea.

Eradicarea se face în urma unui diagnostic. Cel mai bine este ca acesta să fie pus în urma unei endoscopii. Sunt teste rapide prin care se prelevează mucoasă din stomac și, prin virarea culorii, se evidențiază  această bacterie.

Tratamentul de bază a rămas cam același, diferă însă combinațiile pentru că, odată la 5 ani, există un consens față de acest Helicobacter Pylori. Și acest consens presupune un inhibitor de pompă, cele mai cunoscute fiind esomeprazolul și pantoprazolul, la care se asociază antibiotice” descrie abordarea în infecția cu Helicobacter Pylori dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Teodor Bădescu - Medic primar medicina interna
Teodor Bădescu este medic primar medicină internă, cu competențe solide în: endoscopie, endoscopie digestivă terapeutică. Dr. Teodor Bădescu s-a născut în București în anul 1958 și este absolvent al Colegiului național "Gheorghe Lazăr" și al Institutului Medico-Militar afiliat UMF ...
citește mai mult