Fluctuațiile de glicemie, explicate de dr. Simona Carniciu

Dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet și boli de nutriție, explică ce pot ascunde fluctuațiile de glicemie.

Fluctuațiile de glicemie sunt situații care ar trebui semnalate medicului. Aceasta pentru că pot ascunde un prediabet. Iată ce ne-a spus în emisiunea CSID.RO Live despre fluctuațiile glicemiei dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet și boli de nutriție.

„Complicațiile diabetului zaharat apar din cauza fluctuațiilor glicemiei. E important ca fluctuațiile de glicemie să fie controlate, să fie cât mai mici. În momentul în care fluctuațiile sunt mari (de exemplu, dacă o persoană cu diabet are înainte de masă 100-120, iar după glicemia e 200), acestea duc în timp la apariția complicațiilor. Există două mecanisme principale.

Pe lângă afectarea metabolică, glicemia crescută afectează vasele de sânge care sunt distruse constant și sistematic. În plus, este afectat sistemul nevos, la început cel periferic. Apoi, apar probleme și la nivel central. Se știe că persoanele care au diabet zaharat necontrolat au risc mai mare de boli neurodegenerative (demență, Alzheimer, pierderi de memorie).

În momentul în care o persoană este diagnosticată cu diabet zaharat, aceasta trebuie să aibă grijă la regimul alimentar în așa fel încât fluctuațiile de glicemie să fie cât mai mici” recomandă dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet și boli de nutriție.

Aflați totate informațiile despre cum trebuie gestionate fluctuațiile glicemiei din interviul realizat cu medicul Simona Carniciu, în cadrul emisiunii CSID.RO Live!

Beatrice Osanu
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult