Endometrioza: când și cum se depistează?

Endometrioza este o boală ce poate duce la infertilitate.

Endometrioza este o boală care poate ajunge să fie invaldantă pentru paciente. Dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, la Centrul Oncologic SANADOR, a explicat în CSID.RO Live mai multe detalii despre endometrioză.

Endometrioza poate fi depistată la un control de rutină, când vin cu dureri pelvine la cabinet sau când o femeie dorește să devină mamă și întâmpină probleme de infertilitate. Dr. Horia Cioflan spune că astăzi există o colaborare strânsă între mamă și adolescenta tânără, așadar fata poate spune simptomele mamei și, astfel, boala poate fi depistată mult mai devreme decât înainte.

În același timp, atunci când un cuplu își dorește să aibă un copil și observă că nu se întâmplă acest lucru, pot fi evaluați și din punctul de vedere al diagnosticului de endometrioză.

Endometrioza poate fi depistată și absolut întâmplător ca o surpriză deloc plăcută în contextul unor analize și controale ginecologice sau chirurgicale care nu vizau acest diagnostic.

În cazul în care femeile au o durere suportabilă sau au simtome, dar le ignoră, boala avansează încet și sigur. În timp, toate acele organe care sunt afectate au de suferit. Primul care e afectat e pelvisul, abdomenul inferior. Aici se găsesc intestinul gros, vezica urinară, ureterele, uterul, toate putând fi afectate de endometrioză. După acest stadiu, endometrioza poate evolua spre etaje diferite ale organismului: torace, abdomenul superior, stomac. În literatura de specialitate sunt descrise cazuri de endometrioză în ochi, creier, în plămâni sau faringe, ori în alte locuri nebănuite din organsim. Dr. Horia Cioflan a povestit de un caz cu un implant endometric de mărimea unei măsline în mușchiul diafragmatic. Pacienta avea dureri în umăr și fusese tratată cu kinetoterapie ani de-a rândul.

În astfel de cazuri, apar tulburări ale unor organe care nu mai sunt din sfera ginecologică și e nevoie de o intervenție pluridisciplinară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Horia Cioflan - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Horia Cioflan este medic primar Obstetrică-Ginecologie și doctor în Științe Medicale și face parte din echipa de specialiști a Spitalului Clinic Sanador, având competențe în chirurgia robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică. Cu ajutorul ...
citește mai mult