Dr. Mihaela Posea: alimente permise în diabet

Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, explică pe scurt regimul alimentar corect pentru persoanele cu diabet.

„Chiar dacă ai diabet sau chiar dacă ești sănătos, tot nu este recomandat să mănânci produsele de la patiserie sau de la cofetărie zi de zi, la fiecare masă. La fel, nu este recomandat să mănânci alimente prăjite.

Așa că stilul de viață sănătos se aplică și pacientului cu diabet și pacientului care nu are diabet. Nu există alimente pe care să le recomand în mod uzual pacienților cu diabet. Recomandăm un stil de viață sănătos și celor cu diabet și celor fără diabet.

Ce înseamnă stil de viață sănătos? Acesta înseamnă ca farfuria să conțină și legume, fie proaspete, fie preparate, dar și surse de proteine. Este vorba despre carnea slabă, pește, ou, lactate semidegresate sau brânzeturi. Farfuria trebuie să conțină și surse de carbohidrați. Deși știm că alimentele cu carbohidrați cresc glicemia, acestea nu pot fi excluse din alimentație.

Un pacient cu diabet trebuie să știe cantitățile de glucide sau carbohidrați pe care le mănâncă la o masă pentru a-și regla medicația. De exemplu, un pacient care este pe insulină își va face o doză de insulină mai mare la masa repectivă dacă va mânca mai mulți carbohidrați. Sau își va face o cantitate mai mică dacă va mânca mai puțini carbohidrați.

Fructele sunt importante și niciun pacient cu diabet nu le poate exclude. La fel cum nici oamenii fără diabet nu le pot exclude. De asemenea, repet, legumele sunt foarte importante: aduc foarte multe fibre, aduc vitamine, aduc minerale. Nu este bine să fie exclusă nicio clasă de alimente. Însă pacientul cu diabet trebuie să excludă produsele de patiserie, dulciurile din cofetărie, dar și cele făcute în casă.

Sunt aceleași ingrediente, poate mai bine controlate din punct de vedere cantitativ și calitativ. Dar impactul asupra glicemiei va fi același” spune dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Mihaela Posea - Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Mihaela Posea este medic specialist în Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și Doctor în Domeniul Medicină la Clinica Smart Nutrition. Pe lângă faptul că iubește să discute cu pacienții, dr. Posea este dedicată în permanență perfecționării, participând constant la stagii ...
citește mai mult