Prof. dr. Irinel Popescu: în ce boli este indicat transplantul de ficat

Transplantul de ficat este indicat în anumite boli.

Transplantul de ficat poate fi soluția pentru mai multe afecțiuni. Reputatul chirurg, Prof. Dr. Irinel Popescu, a explicat când se recomandă această procedură în cadrul emisiunii CSID.RO LIVE.

„Afecțiunile hepatice în care se intervine chirurgical sunt afecțiunile inflamatorii, leziunile chistice (de exemplu chistul hidatic), uneori chistele simple (când ajung la anumite dimensiuni) și, evident, formațiunile maligne, unde ar trebui depistate cât mai devreme.

În ceea ce privește transplantul hepatic, sunt patru mari categorii de indicații:

Prima categorie cu care s-a și început transplantul: bolile hepatice terminale, ciroza ajunsă în stadiu terminal după o lungă evoluție.

A doua categorie o reprezintă afecțiunile metabolice în care altă soluție nu există decât înlocuirea ficatului.

A treia indicație majoră este pentru insuficiența hepatică acută: fie este vorba de o hepatită fulminantă (în special hepatită B) sau intoxicație cu ciuperci ori medicamentoase ce duc la apariția acestei mari urgențe medicale.

Și cea din urmă categorie de indicație de transplant este cancerul. Cancerul primar – hepatocarcinomul – a fost dintotdeauna o indicație pentru transplantul de ficat. În ultimii doi ani a reapărut ficatul metastatic ca indicație pentru transplant.

Mai ales în cancerele colorectale au fost cele mai bune rezultate, în colaborare cu medicii oncologi, rezecțiile hepatice au condus la supraviețuiri nesperate. Atunci când rezecția nu a mai putut fi făcută, pentru că tot ficatul e cuprins de metastaze, a început la nivel internațional să fie indicat transplantul hepatic. Experiența este în creștere cu această metodă.

Necesitățile de transplant – nu numai în România – sunt mult mai mari decât câți donatori sunt. Însă se merge pe două direcții majore: organele de animal modificate genetic. S-a încercat transplantul de la porc sau babuin la om. A doua direcție o reprezintă organele artificiale, dar mai sunt multe cercetări de făcut, fiind o realitate destul de îndepărtată.

Din păcate, listele de așteptare sunt foarte lungi și sunt multe necunoscute pentru care transplantul de ficat să fie realizat” ne-a declarat prof. dr. Irinel Popescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Irinel Popescu - Medic primar Chirurgie Generală
Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu este medic primar Chirurgie Generală și este Coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR. Este considerat părintele transplantului hepatic în România, realizând primele operații reușite la adult, cu ficat întreg, ...
citește mai mult