Dr. Ioan Boleac: teste şi analize recomandate înainte de sarcină VIDEO

Dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, trece în revistă lista testelor şi analizelor recomandate înainte de sarcină.

Sarcina este un moment minunat în viaţa unei familii care îşi doreşte un copil. Iar pentru ca totul să se desfăşoare fără probleme, medicii recomandă cuplurilor care îşi doresc să devină părinţi să respecte lista de teste şi analize prenatale.

În primul rând, viitoarea mamă trebuie să meargă la ginecolog pentru o evaluare generală a stării de sănătate a aparatului reproductiv. Pe lângă consult şi ecografie, medicii recomandă o serie de analize printre care şi testul Babeş-Papanicolau.

Apoi, în situaţia în care nu au fost făcute recent teste pentru hepatită şi alte boli infecţioase, medicul le-ar putea recomanda. De asemenea, viitoarea mamă ar trebui să-şi facă o evaluare a stării generale de sânâtate pentru a depista sau exclude boli grave cadiace, renale sau diabetul.

În plus, este important ca femeia să afle înainte de sarcină grupa de sânge şi RH-ul. Unele teste şi analize pot fi recomandate şi partenerului. Un alt aspect important înainte de sarcină se referă la administrarea de acid folic, aceasta putând fi continuată şi pe parcursul sarcinii la recomandarea medicului curant.

De asemenea, medicii atrag atenţia şi asupra bolilor infecţioase precum rubeola. Complexul de analize TORCH poate pune în evidenţa capacitatea imunitară a femeii înainte de sarcină împotriva mai multor boli infecţioase.

Rubeola este una dintre cele mai grave, iar dacă virusul este contractat în sarcină, el poate provoca avort sau malformaţii ale fătului. Am stat de vorbă în interviul video cu dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, despre tot ceea ce trebuie să ştie şi să facă femeile pentru a pregăti o sarcină fără probleme.