Dr. Gina Chiriac: cum ne putem schimba circuitele neuronale

Circuitele nervoase pot fi schimbate cu ajutorul neuroștiinței. Prin diverse tehnici putem să schimbăm frecvența undelor cerebrale.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Circuitele nervoase se pot schimba atunci când reușim – prin diverse tehnici – să schimbăm frecvența undelor cerebrale și, astfel, să schimbăm programele sau scenariile de viață, credințele limitative sau filtrele perceptive. Dr. Gina Chiriac, psihoterapeut și președinte ARPI (Asociația Română de Psihoterapie Integrativă), ne-a explicat cum se pot schimba circuitele neuronale cu ajutorul neuroștiinței. 

„Atunci când înțelegem că variațiile biologice reale apar din obiceiuri și comportamente subconștiente în care corpurile noastre se schimbă la nivel celular, atunci, făcându-mi mintea să conteze, pot să schimb circuitele neuronale programate de ani și ani”, spune Dr. Gina Chiriac care adaugă faptul că putem schimba acele scenarii de viață care ne-au fost întipărite în copilărie până la 7 ani. Neuroștiința a descoperit că creierul copilului până la 7 ani se află într-o bandă de frecvență care se numește Theta și în care înregistrează tot felul de lucruri care i se spun sau le aude în mediu ca pe niște adevăruri absolute, fără să discearnă binele de rău.

„În cursul Neuropsy, eu folosesc aceste benzi de frecvențe și fac în așa fel încât conștientizez împreună cu cursanții care sunt credințele lor limitative, care sunt filtrele lor perceptive.  Și, în felul acesta, prin tehnici specifice meditației schimb frecvența undelor cerebrale ale creierului, îi duc în Theta și în felul acesta putem să schimbăm acele programe, acele scenarii ce se află în subconștient”.

Metafora preferată a doamnei Dr. Gina Chiriac este cea predată de Daniel J. Siegel care spune că, atunci când creierul unui om este într-o stare de armonie e ca și cum cel care stă într-o barcă pe un râu se află la mijlocul râului și plutește liniștit. Dacă, din neatenție, barca se duce spre un mal unde există mâl și unde este mlaștină, barca se împotmolește. Aceasta ar fi starea de haos. Dacă barca se duce spre celălalt mal unde sunt mai multe vârtejuri, e tot o stare de haos, dar diferit de malul celălalt. În momentul în care eu sunt într-o stare de stres, eu intru pe frecvența High-Beta, moment în care se activează creierul reptilian care este programat să funcționeze astfel încât să pot supraviețui. În supraviețuire, noi știm să: îngheț, să devenim agitați și să fugim sau să luptăm. Deci putem acționa sau ne putem bloca în haos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Gina Chiriac - Psihoterapeut
Dr. Gina Chiriac este psihoterapeut, formator și supervizor în psihoterapie integrativă certificat european și național (EICP)Este președintele fondator al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă (ARPI) și al Institutului European de Studii pentru Terapia Copiilor și Adolescenților ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihoterapeut
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult