Dr. Andrei Filip: retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică afectează aproximativ 33% dintre pacienții cu diabet.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică ce, în prezent nu poate fi vindecată, însă poate fi ținută sub control. Chiar și așa, pot apărea complicațiile diabetului, una dintre ele fiind retinopatia diabetică ce apare la aproximatv 33% dintre pacienți. Andrei Filip, medic oftalmolog, este alături de noi să ne spune spună mai multe despre acest diagnostic.

Retinopatia diabetică este o afecțiune secundară diabetului ce afectează retina. Ne gândim la ochi ca la o minge care are niște lentile, așa cum are și aparatul de fotografiat, iar filmul – sau senzorul – este retina, fiind extrem de importantă pentru văzul oricărei persoane. Deci retina este acea parte din ochi care transformă energia luminoasă în impuls electric și astfel știm să interpretăm ce se întâmplă în jurul nostru. Diabetul afectează vasele de sânge din spatele retinei, și, astfel, apar niște micro hemoragii. Pota apărea și hemoragii mari. Din cauza tensiunii combinate cu diabetul, se poate sparge un vas de sânge și se face întuneric, adică omul își pierde vederea temporar.

Din păcate, diabetul poate face ravagii. Este important ca pacientul cu diabet să își controleze boala de bază – diabetul – să-și echilibreze nivelul glicemiei, ca oftalmologul să poată țină sub control retinopatia diabetică. Atunci când diabetul nu este compensat – adică pacientul prezintă valori mari ale glicemiei – este influențată și retinopatia diabetică. Deci, practic, o glicemie mare poate duce la aceste hemoragii în spatele retinei, fapt ce poate duce la o pierderea temporară a vederii. Acest lucru se poate rezolva, dar la un episod viitor de hemoragie, se poate întâmpla din nou, poate chiar mai grav. Se pot face niște injecții care reduc hemoragiile și inflamațiile, însă pot fi hemoragii majore grave sau pot apărea probleme maculare. Diabetul poate duce la inflamarea maculei ceea ce poate dăuna grav vederii.

Din fericire, în zilele noastre, există multiple metode de tratament – injecții, laser – pentru retinopatia diabetică, însă pacientul diabetic trebuie neapărat să meargă la oftalmolog din timp!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Andrei Filip - Medic oftalmolog
Dr. Andrei Filip este Medic primar, specialist oftalmolog, Doctor în științe medicale în cadrul Clinicii Ama Optimex. Specializări, competențe, repere profesionale Medic primar Chirurg specialist oftalmolog Doctor în științe medicale FEBO – Membru al Consiliului European pentru ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic oftalmolog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult