Dr. Andrei Filip: cum ne afectează ochii lumina albastră

Lumina albastră de la laptopuri, tablete sau telefoane poate fi nocivă pentru vedere.
  • Publicat:
  • Actualizat:

În timpul pandemiei cei mici au făcut școala online, mulți dintre noi am lucrat de acasă, și, hai să recunoaștem, am stat cu toții mai mult cu ochii în calculator, tablete sau telefon. Din această cauză am fost expuși la o cantitate mai mare de lumină albastră. Andrei Filip, medic oftalmolog, ne-a explicat riscurile expunerii pe termen lung la lumina albastră.

Dr. Andrei Filip ne-a spus încă de la început că nu trebuie să ne fie teamă de tehnologie. Până la urmă, tehnologia ne-a fost de ajutor în această perioadă a pandemiei, iar viața noastră s-a ușurat datorită acesteia. „În perioada de lockdown am făcut un sistem de evaluări online – pe care îl folosim și acum – pentru pacienții cu probleme oftalmologice cronice și am avut consultații gratuite pe o platformă. Cel mai des oamenii s-au plâns de ochi înroșiți, obosiți, care lăcrimează ușor, senzație de corp străin în ochi”. Ori, acest lucru s-a întâmplat și de la purtarea măștii, pentru că aerul expirat ajunge la filmul lacrimal, iar la clipit, poate deveni abraziv pentru ochi și, în timp, deranjează.

„Privitul intens în lumina albastră poate duce la oboseala ochilor, însă îmi este greu să spun despre alte afecțiuni”, afirmă Dr. Andrei Filip care recomandă purtarea unor ochelari. Sunt studii care spun că lumina albastră ar putea să agite dacă oamenii se uită seara pe telefon, calculator ori tabletă. Sunt și teorii care spun că privitul intens în lumină albastră poate duce la miopie. Însă Dr. Andrei Filip spune că apariția miopiei în această sitație este, de fapt, o adaptare a ochiului la mediu. Așa cum și un bijutier care folosește tot felul de lupe pentru a repara bijutieriile, sau un IT-ist care lucrează  și ochii i se adaptează la această situație, așa se întâmplă și cu persoanele care stau mult în lumina albastră.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Andrei Filip - Medic oftalmolog
Dr. Andrei Filip este Medic primar, specialist oftalmolog, Doctor în științe medicale în cadrul Clinicii Ama Optimex. Specializări, competențe, repere profesionale Medic primar Chirurg specialist oftalmolog Doctor în științe medicale FEBO – Membru al Consiliului European pentru ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic oftalmolog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult