Dr. Adriana Nicolae: Remedii pentru alergiile de sezon

Alergiile de sezon pot fi ușor confundate cu formele ușoare de COVID-19.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Alergiile de sezon par că se înmulțesc de la an la an, iar oamenii devin din ce în ce mai sensibili la factorii alergeni. Doamna doctor Adriana Nicolae, alergolog, ne spune mai multe despre remediile pentru alergiile de sezon.

Care sunt alergiile de sezon

Unele dintre alergiile de sezon cel mai des întâlnite sunt cele declanșate de polenul plantelor. Dacă le-am enumera în ordine cronologică, se începe cu polenurile de arbori (polinozele de primăvară): mesteacănul și familia sa, platanul, salcia plopul. Acum  ( în luna iunie), când au înflorit teii, ne aflăm în plin sezon de graminee ( ierburile de gazon), iar apoi ne așteptăm în a doua parte a verii și în toamnă la un sezon foarte „popular” al alergiilor declanșate de polenul de ambrozie ( și de rudele sale artemise și pelin).

Dar există și alergii sezoniere declanșate de muceiagurile de exterior. Sezonul ploios în care ne aflăm va duce la înmulțirea sporilor de mucegai care se vor spuprapune peste polenuri.

Simptomele sunt legate de conjunctivitele și rinitele alergice: ochi înroșiți, mâncărimi de ochi, lăcrimare, strănuturi, nas curgător sau înfundat, mâncărimi de nas și în vârfurile de sezon când suntem expuși unei cantități mari de polenuri pot exista și fenomene de hiper reactivitate bronșică, adică tuse seacă, respirație șuierătoare și dificultăți în respirație. Iar cei care suferă de dermatite atopice au agravări ale erupțiilor cutanate.

Alergii versus COVID-19

Putem diferenția o rinită alergică, de exemplu, de orice răceală banală, nu doar COVID-19. Dacă ești la primul sezon de alergii e mai greu să faci diferența. Însă în cazul alergiilor nu este prezentă febra. Iar în formele serioase nu ai o stare atât de alterată și nici manifestări digestive, nici manifestări respiratorii care apar în formele severe de SARS-COV2. Dar dacă te afli la primul episod de alergie poți confunda cu o formă ușoară de COVID-19. Chiar și pentru medici poate fi o provocare în aceste cazuri să facă un diagnostic diferențiat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Adriana Nicolae - Medic Alergologie și Imunologie
Dr. Nicolae Adriana este Medic Alergologie și Imunologie în cadrul Clinicii Medicum din București. Experiență profesională 2015 – prezent Medicum București – medic primar alergologie și imunologie clinică Septembrie 2015 – prezent Medicover 2010 – 2015 Clinică Polisano ...
citește mai mult