Divorțul în pandemie, explicat de dr. Mirela Hățiș

Dr. Mirela Hățiș, medic specialist psihiatru și psihoterapeut, explică modul cum divorțul afectează psihicul și cum a crescut rata separărilor în pandemia.

Divorțul este un episod frecvent întâlnit în lunile de pandemie. Aceasta pentru că perioadele de izolare la domiciliu au scos la suprafață și au acutizat tensiunile în cuplu. Mulți parteneri au decis să divorțeze, însă divorțul nu este întotdeauna un lucru dorit și acceptat de ambii parteneri.

De altfel, separarea în cuplu poate avea efecte traumatizante atât asupra celor doi soți, dar și asupra copiilor. De aceea, atunci când se decid să divorțeze, cele două persoane trebuie să ia în calcul toate aceste aspecte.

Este adevărat că o relație cu probleme poate avea aceleași efecte negative asupra vieții de familie. Iată ce ne-a declarat despre divorțul în pandemie cu dr. Mirela Hățiș, medic specialist psihiatru și psihoterapeut: „SUA au declarat o creștere cu 34 la sută a ratei divorțurilor față de anii precedenți, dar situația aceasta a apărut și în țări din Europa, cum ar fi Italia. Explicația pentru care a crescut rata divorțurilor în această perioadă este că practic, în orice familie, s-au schimbat rolurile mult mai rapid decât până acum. Respectarea măsurilor de izolare, lucrul de acasă, faptul că am stat în permanență și cu partenerul și cu copiii, îngrijirea bătrânilor acasă  în unele familii, toate au dus la schimbarea mult mai rapidă a rolului de mamă, tată, soț. Plus că nu au mai existat momente de relaxare în afara familiei. Și a existat această tendință de a ne vărsa toate frustrările pe partener”.

Mai multe informații despre impactul pe care îl are divorțul asupra psihicului puteți afla din interviul video cu dr. Mirela Hățiș, medic specialist psihiatru și psihoterapeut.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Mirela Hățiș - Medic Specialist Psihiatrie Pediatrică
Mirela Hăţiş este medic psihiatru cu specializare în pediatrie şi un interlocutor empatic, așa cum se declară chiar ea. În prezent, d-na poate fi găsită în cadrul Centrului Medical Bellanima. Educație și formare Universitatea București Master's degree, Prevenirea ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic Specialist Psihiatrie Pediatrică
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult