Diana Stănculeanu, psihoterapeut: ce le spunem copiilor despre război

Ce le spunem copiilor despre război e foarte important ca ei să-și facă o idee despre ce se întâmplă.

La întrebarea „Ce le spunem copiilor despre război„, ne-a răspuns psihologul Diana Stănculeanu, într-una dintre emisiunile CSID.RO Live.

În funcție de vârsta copiilor noștri, e diferită conectarea la aceste informații, dar și procesarea lor. Copiii mici (0-3 ani, dar și preșcolarii), ca și în pandemie, sunt cei mai protejați pentru că ei sunt cei care sunt mai feriți de aceste informații, dar și cei care procesează diferit ce se întâmplă. Atâta vreme cât părinții reușesc să rămân bine (își văd de viața lor în continuare, rămân calmi, nu fac modificări semnificative în viața de zi cu zi, se joacă în continuare cu copilul), atunci și copiii sunt bine. Pentru cei mici, dacă o văd pe mama că îi e greu, și lor le va fi greu. Dacă o văd pe mama liniștită, asta înseamnă că totul e sub control. Așadar, la vârstele mici, dacă avem grijă de noi, avem grijă și de copiii noștri.

La copiii mari, lucrurile sunt mai complicate. E nevoie de atenție la copiii cu vârste mai mari de 8, 9 ani, pentru că aceștia sunt cei mai vulnerabili. Este o vârstă cu o puternică dezvoltare cognitivă, ceea ce îi face să fie foarte receptivi la informația din jur și să o proceseze foarte atent. Iar dintre toate mecanismele cognitive pe care le dezvoltă la 9, 10 ani, îngrijorarea este prima care se instalează. Un copil se îngrijorează cu orice se întâmplă: de la copiii cărora le e foame în Africa, dar și informațiile legate de poluare. Și faptul că acum consumă știri legate de un război la granița țării, nu numai că se îngrijorează în mod deosebit, dar pentru că încă sunt mici, vor personaliza foarte mult ceea ce se întâmplă. Ceea ce înseamnă că ei se vor identifica cu copiii din Ucraina – că vor fi nevoiți să plece de acasă, că tații lor vor pleca la război, că le vor muri oameni apropiați.

E important să le oferim explicații adaptate nivelului lui de înțelegere, să le explicăm că facem parte dintr-un grup mare de prieteni (NATO), dar și că avem un plan în cazul în care se întâmplă ca războiul să vină și în țara noastră.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Diana Stănculeanu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Diana Stănculeanu este psihoterapeut terapie cognitiv-comportamentală și expert național în sănătate mintală, cu experienţă vastă în consilierea şi terapia individuală şi de grup a copilului şi adolescentului cu tulburări emoţionale (anxietate, depresie), dar și în consilierea şi ...
citește mai mult