De ce sunt periculoase depunerile de colesterol?

Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie intervențională, Sanador, explică modul cum depunerile de colesterol cresc riscul de boală cardiovasculară.

Depunerile de colesterol pot fi foarte periculoase pentru sănătate. Se știe că acestea pot fi influențate de o dietă bogată în grăsimi, sedentarism, obezitate, fumat și moștenire genetică. Depunerile de colesterol de pe vasele importante de sânge le pot îngusta sau chiar astupa. Astfel, crește major riscul de episoade care amenință sănătatea și viața precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Într-un interviu video în cadrul CSID.Ro Live, dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie intervențională, Șef Departament Cardiologie Intervențională, Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat pe larg riscurile depunerilor de colesterol.

„Din păcate, depunerile de colesterol se produc la nivelul tuturor vaselor din organism, începând cu arterele carotide, cele de la inimă, arterele abdominale, dar și la nivelul membrelor inferioare. Dacă acest surplus de colesterol se asociază cu diabetul zaharat, atunci simptomatologia va fi cu atât mai evidentă.

Dacă ne referim la pacienții cardiaci, ei au angină pectorală. Aceasta are variante diverse de manifestare, începând cu durerea în piept care apare la efort și ajungând până la durerea de repaus. Poate apărea și stopul cardiorespirator ca urmare a unui infarct miocardic acut.

De aceea, la prima durere mai importantă, la repetarea durerii sau la agravarea acesteia la scăderea efortului, e important ca pacienții să se prezinte la medic. Aceasta tocmai în vederea prevenției unui infarct miocardic.

Dincolo de acestea, depunerile de colesterol de la nivelul membrelor inferioare duc la crampe în gambă. Cu cât intervalul de mers fără crampe scade, cu atât pacientul se confruntă cu o afectare mai importantă.

Depunerea de colesterol creează stenoze importante la nivelul vaselor de sânge. Iar acest lucru duce la o lipsă de hrănire, irigare și oxigenare a țesuturilor. De fapt, acestea duc la durerea pe care o menționează pacientul. Cu cât amânăm și ignorăm statusul acesta, cu atât lucrurile de agravează.

De aceea, accentuez faptul că prima durere în piept este foarte importantă pentru prezentarea la medic” ne-a spus medicul Rodica Niculescu.

Mai multe informații despre ce poate face medicina intervențională pentru acești pacienți puteți afla din interviul video realizat cu dr. Rodica Niculescu!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Rodica Niculescu - Medic primar cardiologie intervențională
Dr. Rodica Niculescu este Medic primar Cardiologie și Șef Departament Cardiologie Intervențională în cadrul Spitalul Clinic SANADOR din București. EDUCAȚIE 1994: Stagiu de 3 luni în Serviciul de Terapie intensivă și reanimare - Cardiologie Prof. Claude Thery - Sp.de Cardiologie - Universitatea ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar cardiologie intervențională
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult