De ce se activează virusul herpes simplex?

Dr. Ioana Simian, medic primar dermatolog, explică pe larg condițiile în care se activează virusul herpes simplex.

Conform unui raport din 2015 furnizat de OMS, mai mult de 3,7 miliarde de persoane din întreaga lume erau infectate cu virusul herpes simplex 1. Aceasta înseamnă două treimi din populația lumii. Așadar este virusul herpes extrem de răspândit și se poate reactiva în anumite condiții.

„Există două tipuri de virus herpes. Există virusul herpes simplex de tip 1 care afectează mai frecvent zona gurii și fața. Și există virusul herpes simplex de tip 2 care afectează mai frecvent zona genitală și zona rectală. Dar putem găsi cele două tipuri de virus oriunde la nivelul corpului. E adevărat că există câțiva factori care pot declanșa infecția herpetică. Se spune că stresul psihic, emoțional o poate declanșa.

Și stresul fizic poate declanșa infecția, iar aici ne referim la boli precum infecțiile respiratorii. Acestea pot duce la declanșarea unui nou episod de herpes. Microtraumele și traumele de la nivelul pielii, expunerea la soare, expunerea la vânt, expunerea la frig pot fi factori declanșatori. Și nu în ultimul rând, există factorii hormonali. Întâlnim o frecvență crescută a recurenței la femei în preajma menstruației, cu reactivarea herpesului de tip 2.

Există și o ipoteză venit din partea pacienților cum că herpesul ar fi declanșat de consumul anumitor alimente care nu le sunt pe plac. Acestea sunt alimente mai acide. Există și episoade care nu au nicio cauză, dar eu cred că este vorba despre substratul emoțional în spatele acestora” spune dr. Ioana Simian, medic primar dermatolog, într-un interviu video pe care ni l-a acordat recent.

Nu toate episoadele de recidivă cu acest tip de virus sunt la fel de agresive. Însă există și situații mai severe. „Se spune că primul episod este însoțit de manifestări mai severe. Pe lângă acest prim episod, herpesul genital este însoțit de manifestări mai severe. Se poate ajunge la disconfort la urinat și chiar la imposibilitatea de a urina din cauza localizării” adaugă medicul Ioana Simian.

Mai multe informații despre infecția herpetică puteți accesa în materialul video realizat cu medicul Ioana Simian.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ioana Simian - Medic primar dermatolog
Dr. Ioana-Silvia Simian este Medic Primar Dermatologie în cadrul Spitalului Clinic Medicover din București. Educație Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila - București https://umfcd.ro/ Rezidențiat - Clinică de Dermatovenerologie a Spitalului Clinic Colentina Medic rezident, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar dermatolog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult