Dai prea multe explicații? Pastila de PSIHOLOGIE

Sunt multe teorii care explică de ce dai multe explicații.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dacă dai prea multe explicații, colega noastră, Bianca Poptean, psiholog și psihoterapeut în formare, îți oferă câteva explicații.

Dacă te trezești că îți ia prea mult timp atunci când iei o decizie, pentru că te gândești la cum vor reacționa ceilalți, dacă realizezi că explici pre mult soțului, părinților de ce ai întârziat, unde ai fost și ce ai făcut, dacă îți dai seama că atunci când trebuie să iei o hotărâre renunți de multe ori, pentru că aceasta nu va fi aprobată de cei apropiați, dacă și tu dai prea multe explicații, iată DE CE faci asta:

A oferi explicații este un mecanism pe care l-ai învățat în copilărie când cei din jurul tău te-au făcut să simți că nu e bine ce faci, ce crezi, ce gândești, ce spui. Și, atunci, ceea ce ai învățat este că e nevoie să îți explici alegerile, deciziile, comportamentele, gândurile.

Dai multe explicații pentru că ai crescut într-un mediu în care ai fost făcut să te simți vinovat pentru anumite acțiuni sau decizii. A te simți vinovat este un sentiment cu care mulți adulți încă se luptă, iar are rădăcinile foarte adânc în copilăria mică.

Dacă n-ai avut parte de acceptare din partea părinților tăi ai învățat că trebuie să-ți justifici întotdeauna alegerile și acțiunile. Fiecare dintre noi a avut nevoie de acceptare și validare în copilărie, iar dacă nu a primit aceste lucruri, a învățat că ceea ce își doresc nu e potrivit.

Simți nevoia să dai prea multe explicații pentru a-ți fi validate alegerile și acțiunile. Speri că dacă vei face asta, cei din jur te vor înțelege și te vor accepta mai ușor.

Dacă realizezi că oferi prea multe explicații, oprește-te, conștientizează toate cele de mai sus și oferă-ți tu validarea și acceptarea care îți lipsesc. Nu e nevoie să o aștepți de la alții!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult