Cum te poate îmbolnăvi telefonul mobil

Nu doar creierul este afectat de utilizarea excesivă a telefonului . Despre problemele de sănătate pe care le poate cauza acest dispozitiv aflați din materialul video.
  • Publicat:

Un telefon mobil sau telefon celular este un aparat electronic portabil, un dispozitiv mobil, care funcționează fără fir (prin radio) pe baza rețelelor GSM sau CDMA și este folosit  pentru comunicații personale la distanță mare.

În ultimii zeci de ani, telefoanele mobile au trecut prin transformări spectaculoase, primind noi funcții. Astăzi, s-au transformat în „smartphone‘‘, adică telefon inteligent, fiind utilizate și pentru a ne informa, a ne ține loc de agendă, cameră foto-video etc.

Cu atâtea funcții în meniu, este de la sine înțeles că utilizăm aceste dispozitive timp îndelungat, chiar și atunci când nu comunicăm pe cale vocală cu cineva. Nu doar creierul este afectat de utilizarea excesivă a telefonului . Despre problemele de sănătate pe care le poate cauza acest dispozitiv aflați din materialul video.

Efecte asupra sănătății

În 2011, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului  a clasificat radiația telefonului mobil pe scara IARC ca un Grup 2B – posibil carcinogen. Acest lucru înseamnă că „ar putea exista un risc” al carcinogenității și deci mai multe cercetări referitoare la expunerea îndelungată la telefonul mobil trebuie aprofundate. După aceea, Organizația Mondială a Sănătății  a precizat că „până în prezent, nu s-au stabilit efecte adverse ca urmare a folosirii telefonului mobil”.

O echipă de 31 oameni de știință din 14 țări, inclusiv Statele Unite, a luat o poziție după ce a analizat studiile trecute despre siguranța telefoanelor mobile. Echipa a găsit suficiente dovezi pentru a cataloga expunerea la risc a utilizatorului ca „posibil cancerigenă pentru om”. Ei au găsit suficiente dovezi de creștere a frecvenței gliomului și a cancerului de tip acoustic neuroma brain.
Mobilul emite o radiație care este non-ionizantă, fiind asemănătoare cu cea a unui cuptor cu microunde de mică putere.

Cel mai amplu studiu internațional despre telefoanele mobile din  2010 a arătat că  cei care au folosit telefonul mobil timp de 10 ani sau mai mulți au dublat rata gliomului creierului, care este un tip de tumoare.
OMS a mai publicat în 2010 un studiu realizat pe parcursul a zece ani, în care se arată că folosirea regulată a telefoanelor mobile cauzează cancer la creier. Potrivit studiului, jumătate de oră petrecută cu telefonul mobil la ureche în fiecare zi sporește riscul de apariție a cancerului la creier cu 40 %.

Avertismentele companiilor de telefonie mobilă

Producătorii de telefoane mobile își avertizează clienții să-și țină aparatele departe de corp, iar experții  spun că există și alte mijloace de a reduce radiația telefoanelor mobile. Manualul de utilizare al Apple iPhone 4 spune: „când folosiți iPhone lângă corp pentru apeluri vocale sau pentru transmisie de date wireless, țineți iPhone la cel puțin 15 milimetri depărtare de corp.” BlackBerry Bold își sfătuiește utilizatorii să „țină BlackBerry-ul la cel puțin 25 mm depărtare de corp când transmite”. Logica de la baza acestor recomandări este următoarea: cu cât aparatul este mai departe de corp, cu atât acesta absoarbe mai puține radiații.

Nu doar creierul este afectat de utilizarea excesivă a telefonului mobil. Mai multe despre problemele de sănătate pe care le poate cauza acest dispozitiv aflați din materialul video.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult