Cum obţii mai multă zeamă din lămâie şi limetă. 3 trucuri care nu dau greş

Există o varietate de moduri în care putem valoriza proprietăţile acestor fructe. Pentru a obţine cât mai mult suc din aceste citrice delicioase există câteva trucuri de urmat, prezentate în materialul video.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Lămâile şi lime sau limete fac parte din categoria citricelor, fructe bine-cunoscute pentru cantitatea mare de vitamina C pe care o furnizează organismului şi proprietăţile antiseptice şi antioxidante care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor, asigură elasticitatea articulaţiilor şi a pielii, favorizând producerea de colagen.
 

Lămâie sau limetă: care este diferenţa

Lămâile sunt mai mari decât limetele şi mai acre. Diferenţele continuă şi sub aspectul formei: lămâile sunt ovale, în timp ce lime-ul este rotund. Un lucru pe care cele două fructe le au în comun este că ambele sunt pline de vitamina C.
Limeta conţine 29 mg de vitamina C, în timp ce lămâia oferă 53 mg de vitamina C. Pe de altă parte, limeta conţine foarte multă vitamina A, în timp ce lămâia este abundenta în potasiu şi acid folic.

Care este originea lămâilor şi limetei

India este ţara de origine a lămâilor, folosite extrem de mult în bucătărie, dar şi în medicina tradiţională ayurvedică. Deşi se întrebuinţa în Europa în perioada Romei antice, cultivarea pe scară largă a lămâilor s-a extins după expediţiile lui Cristofor Columb.
Importanţa pentru sănătate a lămâilor în Europa a fost atestată în 1747, de medicul epidemiolog James Lind, care experimentează un tratament împotriva scorbutului adăugând vitamina C din suc de lămâie în dieta marinarilor care sufereau de această boală.

Întrebuinţări ale fructelor în afara bucătăriei

Aceste citrice extrem de aromate sunt utilizate şi în alte domenii decât cel culinar. Iată câteva dintre ele:

  • Extractul de vitamina C este tot mai folosit în cosmetică pentru a da elasticitate pielii.
  • Într-o cercetare din cadrul „The Ohio State University”, SUA, s-a observat că aroma uleiului de lămâie folosită în aroma-terapie, nu influenţează sistemul autoimun uman, dar poate modifica starea de spirit.
  • Uleiul obţinut din coajă este folosit în curăţirea suprafeţelor din lemn, prin capacitatea solventului d-limonen de a dizolva ceara veche, amprentele şi mizeria.
  • Este folosit în produsele de curăţare a vaselor de gătit din cupru.
  • În produsele de curăţire pentru bucătărie şi toaletă, sucul de lămâie este utilizat atât ca odorizant, cât şi pentru a înlătura grăsimea, petele şi ca dezinfectant. Amestecat cu bicarbonat de sodiu, poate scoate petele de pe cutiile din plastic folosite la depozitarea mâncării.
  • În şcoli, aceste citrice sunt folosite în experimente pentru a arăta producerea curentului electric, prin ataşarea unor electrozi la mai multe lămâi, obţinându-se un curent de joasă intensitate, dar suficient pentru a alimenta un ceas electric.

Cum obţii mai multă zeamă din lămâie şi limetă

Există o varietate de moduri în care putem valoriza proprietăţile acestor fructe, dar cea mai folosită întrebuinţare, în bucătărie, este sub forma sucului extras din ele. Zeama de lămâie şi de limetă este benefică pentru sănătate şi dă o aromă deosebită preparatelor culinare.
Pentru a obţine cât mai mult suc din aceste citrice delicioase există câteva trucuri de urmat, prezentate în materialul video.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult