Cum apar de fapt metastazele și cum se pot trata?

Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală la Spitalului Clinic SANADOR a explicat în CSID.RO Live mecanismul prin care apar metastazele.

“După un timp în care celulele maligne se dezvoltă local, își dau seama că pot găsi portițe de scăpare. Și de regulă, intră în circulația sanguină, folosesc vasele de sânge. Acolo există un curent care face ca celulele să poată circula cu viteze destul de mari.

Celulele maligne sunt preluate de acest torent sanguin și sunt duse în alte părți. Marea majoritate sunt distruse. Dar o parte dintre ele scapă controlului organismului și reușesc să “fure” resurse din locul unde au ajuns. Și se dezvoltă local, creând niște neplăceri foarte mari pentru că distrug celulele normale și consumă din resursele lor.

Astfel, organismul își consumă energia ca să alimenteze celulele canceroase și nu pe cele normale. Se știe deja și sunt o mulțime de studii în acest sens că aceste celule canceroase pleacă rapid din tumori. Chiar în cancerele relativ blânde, s-au descoperit în sânge celule circulante. Dar dacă ele nu întâlnesc la distanță condiții ca să se poată dezvolta, nu vor naște neapărat o metastază.

Problema este statistică pentru că s-a deovedit că pacienții care au dezvoltat deja o metastază, cel mai probabil au factori favorizanți. Adică fie au un sistem imunitar foarte prost, fie un cancer foarte agresiv. Și în momentul în care poți diagnostica clinic sau prin orice metodă o metastază, înseamnă că acel cancer este destul de evoluat.

Se pot trata metastazele?

Vestea bună în acest noian de vești negre este că odată pus diagnosticul de “metastaze”, nu înseamnă neapărat că lucrurile s-au încheiat. Există o sumedenie de studii care, țintit, pentru anumite afecțiuni, arată că se pot trata fără probleme aceste metastaze.

De exemplu, în cazul melanomului, există un medicament care poate să atace metastazele respective dacă au o anumită mutație genetică. Cercetării au studiat și au văzut că aceste celule au o anumită vulnerabilitate și au atacat exact locul respectiv. Și am văzut cu ochii mei oameni cu o situație tragică, cu tumori imense, care invadau organe, membre. La acești pacienți tratați cu acest medicament, lucrurile au putut fi ținute sub control” spune dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală la Spitalului Clinic SANADOR.

Emisiunea integrală despre cancer și soluțiile moderne pentru tumorile maligne poate fi urmărită aici:

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Teodor Buliga - Medic primar chirurgie generala
Dr. Teodor Buliga este medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR. Beneficiind de experiența unor stagii de pregătire efectuate în clinici din Germania, dar și într-unul dintre cele mai ...
citește mai mult