Copiii și pandemia COVID 19: ce știm până acum

La un an de la declanșarea pandemiei, COVID-19 a dus la aproape 111 milioane de îmbolnăviri și la aproape 2,5 milioane de decese. Copiii au fost cel mai puțin afectați de noul coronavirus.
01.03.2021

La un an de la declanșarea pandemiei, COVID-19 a dus la aproape 111 milioane de îmbolnăviri și la aproape 2,5 milioane de decese. Copiii au fost cel mai puțin afectați de noul coronavirus.

Copiii și pandemia COVID 19: ce știm până acum

Copiii au fost mai puțin afectați decât adulții. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, doar 8, 5 la sută dintre cazuri au fost raportate la cei cu vârsta sub 18 ani.
La copii, cazurile de boală au fost ușoare și medii. La adulți însă, multe dintre cazurile grave au fost pe fondul unor afecțiuni preexistente.
Așadar, un copil sănătos nu are același risc de complicații ca un adult. Există câteva temeri legate de îmbolnăvirile de COVID-19 la copii, în contextul întoarcerii la școală.

Copiii au un sistem imunitar aflat în dezvoltare și sunt susceptibili de obicei la infecții respiratorii ale tractului respirator superior, ceea ce duce la apariția întârziată a cazurilor pediatrice de COVID-19.
Cu toate acestea, odată cu înmulțirea numărului de cazuri și cu apariția agregărilor familiale de COVID-19, au apărut treptat și copii afectați de această infecție.

Redeschiderea școlilor: riscuri și beneficii

Există câteva temeri legate de îmbolnăvirile de COVID-19 la copii, în contextul întoarcerii la școală. Una se refera la riscul ca micuții să ia virusul și să-l transmită adulților care au grijă de ei. A doua temere este legată de copiii cu boli precum astmul, diabetul, cancerul sau obezitatea.
La adulți, acestea au dus la forme grave de boală. În privința copiilor, datele încă nu sunt concludente.

Organizația Mondială a Sănătății a și recomandat ca școlile să rămână deschise pentru a nu periclita o întreagă generație de copii. “Nu există motiv pentru care să putem spune că şcolile sunt vectori principali de transmitere (…). Trebuie să menţinem şcolile deschise până la capăt, pentru că nu ne permitem o generaţie pierdută din cauza Covid-19”, a declarat directorul biroului european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge, într-un interviu pentru AFP.

 

Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea