Cea mai bună investigație în endometrioză: rezonanța magnetică

Dr. Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie-imagistică medicală în cadrul SANADOR, explică pe larg beneficiile pe care le are rezonanța magnetică în a diagnostica și monitoriza endometrioza.

Endometrioza reprezintă la ora actuală o afecțiune frecvent întâlnită: una din 10 femei se confruntă cu această patologie caracterizată prin prezența, în afara cavității uterine, a unui țesut similar mucoasei uterine. Acest țesut va trece prin transformări similare mucoasei uterine, ca urmare a modificărilor hormonale prin care trec lunar femeile. Aceste transformări fac ca țesutul endometrial să se implanteze și să se dezvolte în alte structuri precum ovarele, trompele uterine, intestinele, vezica urinara sau ureter. Endometrioza poate da dureri puternice și chiar infertilitate. Dacă femeile au astfel de simptome, ele trebuie să ajungă la ginecolog. La ora actuală, din protocolul de diagnostic al endometriozei face parte obligatoriu rezonanța magnetică.

Ce investigații se recomandă în endometrioză?

„De primă intenție, în patologia ginecologică, este ecografia, mai ales ecografia transvaginală. Însă în cazul endometriozei, ecografia poate cel mult să ridice o suspiciune pentru această patologie. În întregul diagnostic al endometriozei, rezonanța magnetică prin protocol dedicat joacă un rol foarte important. Este esențial în punerea acestui diagnostic, bineînțeles împreună cu consultul ginecologic și cu markerii biologici specifici.

Cum arată endometrioza din punct de vedere imagistic?

În cazul endometriozei, există niște aspecte oarecum tipice care pot să apară în hipersemnal într-o anumită ponderație și în hiposemnal în alte ponderații, în funcție de localizarea acestora. Când avem de-a face cu niște aspecte mai particulare, este nevoie de o atenție sporită pentru a le putea observa pe examinările efectuate.

Ce structuri anatomice pot fi vizualizate prin rezonanță magnetică?

Cum este foarte bine cunoscut, examinarea gold standard pentru evaluarea pelvisului feminin este rezonanța magnetică. În cazul endometriozei, aplicăm un protocol dedicat, ce presupune administrarea de gel bazat pe apă la nivel intrarectal și intravaginal. Pe această examinare, se observă practic toate structurile pelvine și putem să observm dacă avem modificări microhemoragice sau hemoragice la nivelul ambelor ovare, cât și aspecte particulare ale ovarelor în cavitatea pelvină.

Iar când avem de-a face cu endometrioză profundă sau la nivelul compartimentului posterior, aspectul este oarecum particular, apare în hiposemnal sau negru, în limbaj popular, administrarea de gel intrarectal și intravaginal ne ajută să creăm un contrast pentru a putea vizualiza mai bine aceste leziuni care, de multe ori, sunt fie foarte mici, fie sunt trecute cu vederea la o examinare fără protocol dedicat.

Cum ajută tehnologia de ultimă generație diagnosticul endometriozei?

Fie că vorbim de examinări prin rezonanță magnetică de 1,5 Tesla sau de 3 Tesla, este absolut necesar ca, pentru a diagnostica corect endometrioza, să se efectueze un protocol dedicat și corect. În cazul aparatelor de 3 Tesla, avem niște beneficii în plus și anume o rezoluție spațială mult mai bună ceea ce ne permite să evaluăm și să descriem niște leziuni de mult mai mici dimensiuni și să le descoprim în contact cu alte structuri, putând diferenția mult mai bine între țesuturi. Nu în ultimul rând, un alt beneficiu al aparatelor de 3 Tesla îl reprezintă posibilitatea de a scurta timpii de achiziție ceea ce oferă un confort mai mare pentru pacientele claustrofobe sau care au anumite dificultăți în a efectua această examinare.

Când trebuie repetate investigațiile imagistice de către pacientele cu endometrioză?

Contrar percepției populare, rezonanța magnetică nu este o investigație iradiantă. Se bazează pe un magnet, deci pacientele pot să efectueze liniștite această examinare de mai multe ori. Când vorbim despre paciente diagnosticate cu endometrioză, se impune o anumită urmărire la un anumit interval de timp, impusă de medicul ginecolog. De asemenea, pacientele care au efectat o operație pentru această patologie urmează un protocl de follow-up care se bazează tot pe rezonanță magnetică.

Există riscul ca endometrioza să nu se poată observa imagistic?

Există acest risc. De aceea, se insistă foarte mult în a se efectua un protocol dedicat pe care l-am menționat mai devreme. Se insistă pe a folosi niște tehnici imagistice care să reușească să scoată în evidență leziuni cât mai mici. Și, bineînțeles, când vorbim despre diagnosticul complet al endometriozei este necesar să se lucreze în echipă multidisciplinară. Medicul imagist trebuie să fie un bun cunoscător al acestei patologii pentru a obține un rezultat cât mai bun” ne-a declarat dr. Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie-imagistică medicală în cadrul SANADOR, cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică și ultrasonografie generală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Adrian Dijmărescu - Medic primar radiologie-imagistică medicală
Dr. Adrian Dijmărescu este medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică și ultrasonografie generală, doctor în științe medicale și cadru universitar la UMF „Carol Davila” București. Dr. Dijmărescu are ...
citește mai mult