Ce este atașamentul și cum îți influențează viața

  • Publicat:

Teoria atașamentului este una dintre cele mai importante și mai bine documentate teorii din psihologie. Se află deja la a treia generație de psihologi care o studiază. Ea se bazează pe zeci de studii desfășurate pe zeci de mii de persoane de-a lungul a câteva decenii. Află din materialul video ce este atașamentul și cum îți influențează viața.

Ce este atașamentul și cum îți influențează viața

Suntem programați genetic să avem un îngrijitor și suntem “echipați” cu un circuit neuronal care așteaptă conexiune cu o altă ființă umană care să ne împlinească nevoile.

Puiul de om poate avea mai multe figuri de atașament: una principală și mai multe secundare. Suntem programați genetic să fim crescuți în comunitate. Cele mai importante nevoi ale bebelușului sunt: să se simtă văzut, să fie alinat în momentele în care îi e teamă, să se simtă în siguranță.

Nevoile bebelușului, în primul an de viață, sunt exprimate prin plâns. Felul în care figurile de atașament răspund la plânsul copilului, în primul an de viață, îl face pe acesta să “înțeleagă” cât este el de valoros. El va afla cât de mult se poate baza pe cei din jur, dacă lumea este un loc primitor sau nu.

Care sunt cele 4 tipuri de atațament

Cele 4 tipuri de atașament sunt: sigur, evitant, anxios și dezorganizat.

  • Atașamentul sigur este acel atașament sănătos, format în urma unei conexiuni profunde cu figurile de atașament. În acest tip de atașament, mama a fost și baza de siguranță, dar și rampa de lansare a copilului.
    Viitorul adult va ști să își exprime nevoile, va fi încrezător în propriile forțe, în oameni și în lume.
  • Atașamentul evitant se formează când figurile de atașament nu răspund la semnalul trimis de bebeluș și nu îi împlinesc cele 3 nevoi. Viitorul adult nu va cere ajutorul, nu va lupta pentru ce își dorește. Va crede că e ceva în neregulă cu el, se va simți invizibil, singur și neînțeles.  Va evita oamenii și relațiile.
  • Atașamentul anxios se creează atunci când figura principal de atașament a fost inconsecventă sau a venit cu frică și anxietate către bebeluș.
    Viitorul adult se va agăța de relații, dintr-o nesiguranță de sine, îi va fi teamă că va pierde relațiile.
  • Atașamentul dezorganizat apare atunci când figura de atașament este și sursa terorii.
    Persoana cu atașament dezorganizat nu își poate comunica nevoile, nu poate să își gestioneze emoțiile – are crize de furie, de plâns, de agresivitate în situații de stres.
    Poate avea grade patologice de disociere: sentimentul de depersonalizare, blocări de memorie, tulburări de personalitate multiplă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News