Cancerul de sân: cauze de apariție, explicate de un medic care tratează tumori maligne

Cancerul de sân are mai multe cauze de apariție.

Cancerul de sân are și anumiți factori de risc ce pot duce la apariția lui. Dr. Ștefan Voiculescu,  medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, Coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR, ne-a vorbit într-una dintre emisiunile CSID.RO Live despre cauzele de apariție a cancerului de sân.

Dr. Ștefan Voiculescu e de părere că omul a evoluat mult social, însă din punct de vedere biologic a stagnat. „Acesta este motivul pentru care tot ce facem noi altfel decât făceau bunicii sau străbunicii noștri reprezintă factori de risc”, spune Dr. Ștefan Voiculescu.

Un prim factor de risc poate fi faptul că primul copil se naște mai târziu, motiv pentru care luăm niște hormoni să nu facem copii. Iar când vom vrea să facem copii, vom lua alți hormoni pentru a ne ajuta în acest sens.

Alți factori de risc pot fi numărul limitat de sarcini și limitarea perioadei de lactație.  Perioada de lactație a devenit din ce în ce mai scurtă, pentru că mamele uneori nu au timp sau nu sunt educate și învățate cât de importantă este lactația pentru copiii cărora le dau viață, dar și pentru ele însele.

Alimentația a devenit și ea un factor de risc din cauza chimiei alimentare care a schimbat natura alimentelor. „Evident că trebuie să existe și aceasta, însă există și ne sufocă”, spune Dr. Ștefan Voiculescu. Mai mult, există hormoni peste tot.

În plus, stresul este și el la cote maxime. Evident, stresul exista dintotdeauna, însă era legat de hrană, de amenințarea altor popoare și a unor războaie. Însă era un stres care apărea din când în când. Pe când astăzi, stresul este diferit și mai intens, este zilnic, pentru că zilnic ne confruntăm cu situații pe care creierul le percepe ca fiind amenințătoare, zilnic avem conflicte de naturi diferite care generează stres.

Calitatea somnului are și ea o mare legătură cu cancerul în general, dar și cu cancerul de sân. Nu dormim cum trebuie, mergeme la culcare la ore târzii. Stewardesele sunt la un risc major de a face cancer de sân, pentru că diferența de fus orar este agresivă pentru echilibrul nostru. Urmează persoanele care lucrează noaptea sau în trei schimburi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Ștefan Voiculescu - Medic primar chirurgie generală
Dr. Ștefan Voiculescu este medic primar Chirurgie generală, doctor în Științe Medicale și în prezent coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR. Experiența sa în depistarea și tratarea bolilor sânului a primit recunoașterea europeană, fiind singurul medic român ...
citește mai mult