B&B Talk: cele mai bune soluții pentru imunitate

Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste "Ce se întâmplă, doctore?" discută în materialul video despre cele mai bune soluții pentru imunitate.
21.11.2020 | Beatrice Osanu

În plină pandemie, creșterea imunității a devenit un subiect intens dezbătut. Este firesc ca toată lumea să-și dorească ca organismul să fie perfect echipat. Aceasta pentru a face față atât infectării cu Sars Cov-2, dar și virozelor și gripelor de sezon. De aceea, una dintre cele mai importante misiuni devine căutarea de soluții pentru imunitate.

Care sunt de fapt cele mai bune soluții pentru imunitate?

Vestea bună este că avem cu toții resurse imunitare pentru a face față provocărilor microbiene de tot felul. De altfel, nici nu am putea supraviețui având în vedere milioanele de microorganisme alături de care coexistăm de la începutul vieții. Problemele însă încep să apară atunci când nu avem grijă de resursele noastre imunitare.

Și le compromitem pe măsură ce mâncăm alimente nesănătoase, facem excese de zahăr și alcool, fumăm, nu dormim 7-8 ore pe noapte, nu facem mișcare și nu găsim modalități de a gestiona stresul. În aceste condiții, cele mai bune soluții pentru imunitate sunt cele cunoscute, dintr-un stil de viață sănătos.

Cum menținem imunitatea prin suplimente?

Până la suplimente, trebuie să ne monitorizăm stilul de viață. Și dacă nu mâncăm corect, trebuie să reglăm acest lucru printr-un aport crescut de legume, fructe, pește gras, lactate fermentate. Dacă suntem sedentari, trebuie să mergem mult pe jos și să avem cel puțin 2, 3 reprize de activitate cardio pe săptămână.

Alcoolul trebuie consumat ocazional, odihna devine obligatorie, pentru că în timpul somnului, organismul se reface și regenerează, inclusiv la capitolul „imunitate”. Apoi, trebuie să renunțpm la fumat și trebuie să găsim modalități de a combate stresul (yoga este una dintre acestea).

Cât privește suplimentele, ele se iau în cazul carențelor, la sfatul medicului. Dar nu strică să facem periodic cure de vitamine, acizi grași de tip Omega-3, antioxidanți și probiotice.

Mai multe informații despre soluțiile pentru imunitate au dezbătut în materialul video Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”.