Avortul spontan: cauze și soluții, explicate de dr. Mona Zvâncă VIDEO

Avortul spontan este o situație care poate apărea frecvent și are diverse cauze pe care le explică în interviul video medicul primar obstetrică-ginecologie Mona Zvâncă.

La ora actuală, se estimează că avortul spontan poate apărea în 20 la sută dintre sarcini. Se consideră avort spontan pierderea de sarcină care apare înainte de săptămâna 20 de gestație. Episodul pierderii unei sarcini poate fi unic și este considerat un accident. Însă la unele femei, poate apărea de mai multe ori, iar atunci medicii vorbesc despre boala abortivă.

Avortul spontan: când apare

Pentru ca o sarcină să decurgă fără probleme și fără un risc de avort, trebuie îndeplinite câteva condiții. În primul rând, ovulul și spermatozoidul trebuie să fie celule sănătoase. Apoi, uterul trebuie să fie sănătos, pentru a permite implantarea produsului de concepție. De asemenea, embrionul și placenta trebuie să dezvolte bine ca să nu apară avortul spontan. De asemenea, este importantă desfășurarea optimă a proceselor neuro-hormonale materno-fetale. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, poate apărea avortul spontan.

Avortul spontan: cauze

Conform statisticilor, în 60 la sută dintre cazuri, cauzele sunt multiple și nu pot fi întotdeauna evidențiate. Însă specialiștii iau în calcul mai multe posibilități care ulterior pot fi investigate. Avortul spontan poate apărea pe fondul unor anomalii ale cavității uterine, dar și ca urmare ale unor aderențe anormale ale pereților cavității uterine. Pierderea unei sarcini  poate apărea și în condițiile în care canalul cervical este deschis.

Avortul spontan poate apărea și în contextul unei sarcini gemelare sau al unor infecții cu diverse microorganisme. În plus, piederea sarcinii poate fi cauzată de probleme hormonale sau imunologice ale femeii. Alți factori de risc pot fi diabetul, hipertensiunea arterială, tuberculoza, cancerul, consumul de alcool, fumatul, vârsta peste 35 ani și traumatismele fizice.

Simptome care trebuie semnalate medicului

Durerile pelvine, abdominale, pierderile de sânge sau hemoragia abundentă pot fi semne ale piederii sarcinii. În aceste condiții, femeile care se confruntă cu aceste situații trebuie să meargă la medic. Explică pe larg în interviul video ce se poate face în cazul în care o femei se confruntă cu o pierdere de sarcină dr. Mona Zvâncă, medic primar obstetrică-ginecologie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Mona Zvâncă - Medic primar obstetrică-ginecologie
Mona Zvâncă este medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, fiind supraspecializată în medicina materno-fetală. Dr. Mona Zvâncă este asistent universitar în cadrul Catedrei de Obstetrică și Ginecologie la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. A ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
B&B Talk: despre mersul la psiholog VIDEO
B&B Talk: despre mersul la psiholog VIDEO