Alina Tanasă: Despre renunțarea la gluten

Alina Tanasă ne-a povestit despre cum este viața fără gluten.
  • Publicat:

Alina Tanasă a renunțat, printre altele, și la gluten din cauza unei boli autoimune. Și ne-a povestit în emisiunea Ce se întâmplă doctore Live care au fost motivele pentru care a făcut acest lucru.

O boală autoimună: cauza renunțării la gluten

Alina Tanasă a renunțat la gluten acum 2 ani. Recunoaște că este foarte dificil să renunți la gluten 100%, așa cum este și renunțarea la zahăr. Însă a făcut acest lucru deoarece suferă de tiroidită Hashimoto, una dinre cele mai comune boli autoimune. Iar glutenul aduce inflamație în corp, un lucru de care organismul nu are nevoie, mai ales într-o astfel de situație. Alina Tanasă ne-a spus că atunci când nu mănâncă o perioadă îndelungată gluten, atunci când își face analizele observă că numărul hormonilor TSH scade, ceea ce este o dovadă că ei personal îi priește alimentația fără gluten.

Alina Tanasă: glutenul stă lipit de intestine

Este nevoie de răbdare după renunțarea la gluten. Efectele se văd în timp, nu imediat, a doua zi după ce ai renunțat la gluten. Acesta se elimină din corp abia după 6 luni în care nu l-ai mai consumat. Și nu este nevoie doar de renunțarea la alimentația ce conține gluten, ci și anumite creme îl au în compoziție. Pentru că este ca un lipici ce ține compoziția legată.

Alina Tanasă a explicat că și atunci când ții o dietă lichidă și faci clisme observi că elimini gluten, chiar dacă tu nu mănânci nimic. Explicația constă în faptul că glutenul stă lipit de intestine ani de zile.

Cu ce înlocuiești produsele cu gluten

Pizza este cel mai greu de înlocuit. Însă pastele de grâu sunt ușor de înlocuit cu paste de năut, paste de mazăre, cartofi dulci și alte tipuri de făină. Este important să citim etichetele pentru a depista sursele de gluten ascuns.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult