Obiceiul zilnic care arată că ești în depresie și nu-ți dai seama. Mulți români îl au!

  • Publicat:
Obiceiul zilnic care arată că ești în depresie și nu-ți dai seama. Mulți români îl au!
Folosirea excesivă a telefonului mobil poate duce la depresie

Telefonul mobil a devenit indispensabil pentru mulți dintre noi, iar simpla idee că am putea rămâne fără acces la el, chiar și pentru scurt timp, poate provoaca un disconfort greu de ignorat. Suntem permanent conectați, obișnuiți să verificăm notificări și să interacționăm digital. Din păcate, utilizarea excesivă a telefonului mobil poate duce la depresie și anxietate. Iată ce spun specialiștii! 

Folosirea excesivă a telefonului mobil poate duce la depresie

Depresia este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni psihice și este definită printr-un sentiment de tristețe, stare de apatie, lentoare și lipsă de interes pentru activități care în trecut păreau atractive. Dacă nu este tratată, depresia poate avea repercusiuni grave la nivel mintal, dar și când vine vorba despre sănătatea organismului.

Tot mai multe studii indică o legătură între folosirea intensă a rețelelor sociale și apariția simptomelor depresive, iar telefoanele inteligente, mereu la îndemână, înlesnesc această „supradoză” de social media. În medie, oamenii petrec patru până la cinci ore pe telefoane, iar definiția utilizării excesive a telefonului variază.

„Bombardarea constantă cu imagini ale unor vieți care par perfecte — oameni fericiți, de succes — duce inevitabil la comparații nerealiste și la o scădere a stimei de sine,” a explicat dr. Debra Kissen, director clinic în cadrul Light on Anxiety Treatment Center din Chicago, SUA.

„Folosirea excesivă a smartphone-ului] provoacă atât depresie”, susține și spus Jenny Wise, autoarea cărții Mediatox pe Substack și gazda podcastului „Mediatox with Jenny Wise.”

Ce spun experții

Experții împărtășesc cât de mult utilizarea excesivă a telefonului te poate face să te simți mai deprimat și să ai episoade de depresie.

„Pe drumul depresiei, mulți oameni sunt implicați în utilizarea telefonului și chiar încep să se izoleze și să piardă unele dintre acele abilități sociale de a avea o conversație cu o altă persoană”, a spus Jim Houck, un consilier profesionist autorizat la Thriveworks în Media, Pennsylvania.

Dacă îți verifici în mod constant telefonul atunci când petreci timp cu alții, s-ar putea să pierzi unele dintre abilitățile interpersonale pe care cu toții le considerăm de la sine înțelese, și anume: contactul vizual și observarea limbajului corpului.

Acest lucru poate duce la disconfort atunci când vine vorba de petrecerea timpului cu ceilalți, ceea ce vă poate face să vă retrageți mai des. A fi izolat social poate duce la singurătate, iar cei care se confruntă cu izolarea socială și singurătatea au cu 25% mai multe șanse de a dezvolta depresie, potrivit Asociației Medicale Americane.

Rebecca Robbins, om de știință la Brigham and Women’s Hospital din Boston, a declarat anterior pentru HuffPost că lumina albastră de la ecrane are același efect de trezire pe care îl are soarele asupra creierului și corpului.

Ce legătură are lumina albastră cu depresia?

Cercetările arată că, dacă nu dormi suficient, te poate expune unui risc crescut de depresie. Înainte de smartphone-uri, existau pauze naturale în timpul zilei în care ne puteam verifica „igiena mentală”, a spus Wise. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce oamenii stăteau la coadă la magazin, făceau naveta de la serviciu sau se trezeau dimineața. Acum, acele pauze pentru mintea noastră sunt ocupate de telefoanele mobile.

„Dacă nu răspundeai la telefon, aveai acest spațiu în viața ta reală care de fapt îți menținea mintea sănătoasă… era în mod natural acolo”, a remarcat Wise.

Sfaturi esențiale pentru a petrece mai puțin timp pe telefon

Cercetările arată că cele mai mici reduceri ale utilizării telefonului, cum ar fi doar folosirea lui cu o oră mai puțin în fiecare zi, pot ține departe depresia.

Pentru a petrece mai puțin timp pe telefon, Houck recomandă metoda de „reducere” în care enumerați tot ceea ce utilizați cu telefonul, cum ar fi servicii bancare, e-mailuri, mesaje text, fotografii, crearea de liste, ceasul cu alarmă de dimineață, cumpărături etc. Renunțarea la smartphone-ul tău nu înseamnă că depresia ta va dispărea instantaneu, dar Wise a spus că oamenii tind să fie mult mai liniștiți și fericiți.

„Există această iluzie că depresia și anxietatea sunt ceva ce am putea șterge din viața noastră. Pe măsură ce oamenii se deconectează de la telefon. Cred că devin lucruri mai numite. Sunt deprimat din cauza asta sau sunt îngrijorat de asta… lucrurile încep să-și găsească categoria, dar în general mă bucur și îmi iubesc viața mai mult”, a mai precizat Wise.

Sursa: huffpost.com

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News