Vrei să slăbeşti? Mănâncă fructe înainte de masă

Fructele mâncate înainte de masă contribuie la pierderea în greutate, au constatat doi cercetători americani, citaţi de dailymail.co.uk.Ordinea felurilor de mâncare de pe masă influenţează modul în care oamenii îşi umplu farfuriile, au precizat autorii acestui studiu.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vrei să slăbeşti? Mănâncă fructe înainte de masă

Fructele mâncate înainte de masă contribuie la pierderea în greutate, au constatat doi cercetători americani, citaţi de dailymail.co.uk.Ordinea felurilor de mâncare de pe masă influenţează modul în care oamenii îşi umplu farfuriile, au precizat autorii acestui studiu.

Consumul de fructe înainte de masă, un truc benefic pentru silueta ta

Brian Wansink şi Andrew Hanks, doi cercetători de la Universitatea Cornell, care au studiat comportamentul oamenilor în timpul unui bufet suedez, au observat că aceştia îşi umpleau farfuriile cu primele alimente pe care le vedeau în faţă, indiferent care ar fi fost acestea.

Această observaţie i-a determinat pe cercetătorii americani să afirme că aşezarea în faţă a unor alimente mai sănătoase, precum fructele şi iaurtul, îi încurajează pe oameni să le aleagă pe acestea, în locul alimentelor grase şi prăjite.

Brian Wansink şi Andrew Hanks au efectuat un experiment în timpul căruia persoanelor care au participat la o conferinţă li s-a oferit un bufet suedez cu şapte tipuri de alimente pentru micul dejun.

La bufet au fost aduse două mese separate, situate la 15 metri distanţă, cu felurile de mâncare aranjate în ordine inversă, fără ca subiecţii experimentului să ştie acest lucru.

La o masă, au fost oferite, exact în această ordine, omletă cu brânză, cartofi prăjiţi, rulouri cu scorţişoară, cereale, iaurt degresat şi fructe.

La cealaltă masă, ordinea a fost inversată, astfel încât mai întâi au fost servite fructele, urmate de iaurt degresat, cereale şi aşa mai departe.

Fructele şi iaurtul, alese în locul alimentelor grase şi prăjite

Cercetătorii au descoperit că ordinea de prezentare a mâncării a influenţat modul în care alimentele au fost alese de participanţii la experiment. De exemplu, 86,4% dintre subiecţi au ales fructele, dacă acestea le-au fost oferite mai întâi, dar numai 54,8% au ales fructele de la masa unde acestea erau aşezate după alte feluri de mâncare.

De asemenea, 75,4% dintre subiecţi au ales omleta cu brânză de la masa unde aceasta era aşezată în faţă, în timp ce 28,8% au ales-o de la masa unde era aşezată după alte feluri de mâncare.

„Primele trei feluri de mâncare pe care o persoană le-a văzut pe masă au umplut farfuria în proporţie de 66%, indiferent dacă mâncarea era săracă sau bogată în calorii”, afirmă doctorul Brian Wansink, iar persoanele care alegeau în primul rând omleta cu brânză aveau o şansă mai mare să consume cartofi şi şuncă, fenomen cunoscut sub denumirea de „efect de recul”.

„Soluţia este simplă şi la îndemână (…) Întotdeauna începeţi să alegeţi mâncarea din capătul mesei cu alimente sănătoase, iar două treimi din farfurie va conţine mâncare sănătoasă”, a recomandat Brian Wansink în studiul publicat în revista PLOS One.

Citește și: De ce e bine să mănânci fructe înainte de masă?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”