Vitaminele care „hrănesc” tumorile. Nu luați aceste suplimente dacă aveți cancer!

  • Publicat:
Vitaminele care „hrănesc” tumorile. Nu luați aceste suplimente dacă aveți cancer!
Foto: Shutterstock

Cercetătorii suedezi au descoperit un lucru îngrijorător: suplimentele cu antioxidanți, în special vitaminele C și E în exces, pot stimula formarea de noi vase de sânge în celulele maligne de la nivelul plămânilor, favorizând astfel creșterea tumorii și metastazele.

Dacă mănânci sănătos, nu ai nevoie de suplimente

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Institutul Karolinska, publicat recent în revista de specialitate Journal of Clinical Investigation, antioxidanții pot declanșa un mecanism care determină tumorile canceroase să formeze noi vase de sânge, fenomen denumit angiogeneză. Lucru surprinzător, având în vedere că antioxidanții erau considerați benefici, datorită efectului lor protector asupra organismului în ceea ce privește acțiunea radicalilor liberi.

Totuși, subliniază autorii studiului, nu trebuie să ne temem de alimentele care conțin aceste vitamine, ci să evităm excesul prin suplimente. Cu alte cuvinte, e suficient să mâncăm sănătos, nu mai e nevoie să luăm și pastile, fie ele și suplimente.

„E dificil spre imposibil să iei o supradoză de antioxidanţi mâncând fructe şi legume, dar e uşor să ajungi la supradozare atunci când iei pastile în care antioxidanţii se găsesc în concentraţii mari”, explică prof. Jim Kehrer, autorul mai multor studii având ca temă acţiunea antioxidanţilor asupra organismului.

„Acestea pot fi dăunătoare pentru pacienții cu cancer și pentru cei care au factori de risc”, atenționează Martin Bergö, vicepreședinte al Institutului Karolinska și conducătorul studiului.

Cum acționează antioxidanții asupra tumorilor

În urma studiului realizat de cercetătorii suedezi în colaborare cu experți de la Spitalul Universitar Zhengzhou (China), s-a descoperit că antioxidanții, cum ar fi vitaminele C și E, activează o proteină numită BACH1.

Acest lucru survine pe fondul scăderii nivelului de radicali liberi de oxigen, cu precădere atunci când luăm suplimente în exces, de care corpul nu are nevoie.

Mai departe, proteina BACH1 induce angiogeneza, adică formarea de noi vase de sânge în tumorile existente, favorizând dezvoltarea și răspândirea acestora.

„Acest mecanism sugerează că persoanele cu mici leziuni sau tumori nediagnosticate în plămâni, fapt foarte probabil în cazul fumătorilor, ar trebui să evite suplimentele cu antioxidanţi”, sugerează profesorul Martin Bergö.

Tumorile în care BACH1 a fost activată, fie prin intermediul antioxidanților ingerați, fie prin supraexprimarea proteinei BACH1, au produs mai multe vase de sânge noi și au foarte sensibile la inhibitorii de angiogeneză.

„Următorul pas este să examinăm în detaliu modul în care nivelurile de oxigen și de radicali liberi pot regla proteina BACH1”, spune Ting Wang, doctorand în grupul profesorului Bergö de la Institutul Karolinska.

Potrivit acestuia, rezultatele studiului pot ajuta la descoperirea unor modalități mai eficiente de prevenire a angiogenezei în tumori. Spre exemplu, „pacienții ale căror tumori prezintă niveluri ridicate de BACH1 ar putea beneficia mai mult de terapia anti-angiogeneză decât pacienții cu niveluri scăzute de BACH1”, adaugă Ting Wang.

În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii menționează că BACH1 funcționează în același mod ca proteina HIF-1α, un mecanism care a luat Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2019 și care permite celulelor să se adapteze la schimbările nivelului de oxigen.

Cea mai bună dietă pentru pacienții cu cancer

O persoană care se luptă cu o boală malignă ar trebui să aibă o dietă echilibrată, cu focus pe alimente care cresc capacitatea de apărare a organismului împotriva proceselor maligne.

Astfel, este importantă anti-angiogeneza, prin care celulelor maligne li se întrerupe alimentarea cu sânge.

„Alimente precum roşiile, soia, usturoiul, cruciferele, căpşunile, morcovii şi ceaiul verde au proprietăţi anti-angiogenice. De asemenea, sistemul imunitar trebuie menţinut la cote optime şi poate fi ajutat prin consumul de broccoli, măsline, ulei de măsline, nuci pecan, roşii şi ciuperci.

Anumite alimente conţin substanţe care anihilează celulele stem maligne, celule primordiale din care se pot forma din nou celulele maligne şi pot duce la recidiva tumorilor.

În această situaţie, ajută ciocolata neagră, cartoful roşu, nucile şi uleiul de măsline extravirgin”, a declarat, într-un interviu exclusiv pentru CSID, dr. William W. Li, preşedintele şi directorul medical al Fundaţiei pentru Angiogeneză, autor al bestsellerului New York Times „Mănâncă și învinge boala”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân