Vârsta biologică sau care este vârsta reală a corpului nostru. Cea mai nouă descoperire medicală

  • Publicat:
Vârsta biologică sau care este vârsta reală a corpului nostru. Cea mai nouă descoperire medicală
Sursa foto: shutterstock

Vârsta biologică nu te va ajuta să trăiești pentru vecie, dar un „scor ridicat pentru corpul tău” ți-ar putea prelungi viața, spun unii oameni de știință.

Ce este vârsta biologică, de ce contează și cum o poți reduce?

Cercetările au arătat că avem două vârste, cea din buletin și cea care contează de fapt pentru sănătatea, longevitatea și bunăstarea noastră. Prima este vârsta biologică, cea de-a doua este vârsta cronologică.

„Oamenii de știință definesc vârsta biologică drept „acumularea de daune pe care o putem măsura în corpul nostru”, a spus dr. Andrea Britta Maier, co-director al Centrului pentru Longevitate Sănătății de la Universitatea Națională din Singapore.

Aceste daune provin din îmbătrânirea naturală, precum și din mediul și comportamentele noastre.

Activitățile care influențează vârsta biologică (somnul, dieta sau mișcarea) sunt, în esență, obiceiuri benefice sănătății noastre pe care le știm deja cu toții. Dar, încât genele fiecăruia sunt diferite, urmărirea vârstei biologice ar putea ajuta la determinarea obiceiurilor care sunt cele mai utile. De pildă, pentru o persoană 10.000 de pași/zi ar putea fi optimi, timp în care pentru o altă 6.000 de pași sunt suficienți.

Oamenii pot încerca, în egală măsură, să își scadă vârstă biologică prin meditație, yoga sau alte moduri de gestionare eficientă a stresului.

„Optimizarea extremă a somnului, a exercițiilor și a dietei este puțin probabil să aibă ca rezultat creșterea dramatică a duratei de viață”, a mai spus dr. Andrea Britta Maier.

Menținerea vârstei biologice cât mai tânără posibil va însemna o durată de viață mai lungă, dar și o sănătate mai lungă.

Sfaturile specialiștilor pentru micșorarea vârstei biologice

Limitarea caloriilor

Restricționarea caloriilor și aderarea la o dietă sănătoasă este una dintre cele mai dovedite modalități de reducerea a vârstei biologice.

O dietă bazată exclusiv pe consumul de plante

O dietă bazată pe plante sprijină sănătatea inimii și întărește sistemul imunitar.

Un somn de cel puțin 7-9 ore/noapte

Obținerea unei cantități adecvate de somn în fiecare noapte, este dovedit științific că încetinește apariția îmbătrânirii fizice, îmbunătățește sănătatea mintală și reduce riscul de boli cronice.

Mișcarea

Exercițiile fizice, în special antrenamentul cu intervale de înalta intensitate pot preveni degradarea celulelor. De asemenea, orice altă formă de mișcare e binevenită (stretching, mers pe jos, jogging, dans, înot, etc).

Consumul de antioxidanți

Consumul de alimente bogate în antioxidanți reduce stresul oxidativ și previne distrugerea celulară. Legumele cu frunze verzi și fructele colorate îndeosebi sunt bogate în antioxidanți și pot încetini procesul de îmbătrânire.

Gândirea pozitivă

O mentalitate negativă va adăuga stres inutil și poate avea un efect devastator asupra sănătății mintale.

Citește și: Un cercetător de la Harvard dezvăluie secretul tinereții: și-a încetinit îmbătrânirea cu 10 ani datorită a 4 obiceiuri zilnice

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân