Spitalele din România, pline ochi de copii bolnavi. Pediatru: „Vin cu febră mare. Nu mănâncă, zac”

Perioada sărbătorilor de iarnă este extrem de aglomerată pentru departamentele de urgență ale spitalelor din țară.
  • Publicat:
Spitalele din România, pline ochi de copii bolnavi. Pediatru: „Vin cu febră mare. Nu mănâncă, zac”
Numărul cazurilor de gripă este mai mare în perioada sărbătorilor de iarnă

Autorităţile din România sunt în alertă maximă, după ce numărul de viroze respiratorii a crescut masiv în ultimele aproape două luni, iar mai multe categorii de persoane au intrat în zona de pericol. Cei mai afectați sunt copiii! 

Spitalele din România, pline de sărbătorile de iarnă

Reprezentanţii mai multor spitale din întreaga ţară s-au plâns de numărul în creştere de pacienţi care se prezintă la Unităţile de Primiri Urgenţe cu viroze respiratorii. Din nefericire, copiii sunt cei mai expuși la infectarea cu gripă. Specialiștii susțin că, cu cât sunt mai mici, cu atât simptomele sunt mai periculoase.

Dr. Ana Maria Daviţoiu, medic primar pediatrie la Spitalul ‘Victor Gomoiu’ din Bucureşti, a dezvăluit că această perioadă este una încărcată pentru cadrele medicale, care se confruntă cu un val imens de îmbolnăviri la copii.

„Vedem multe cazuri. Mi se pare că cumva am pierdut sezonalitatea pe care o aveam când învăţam noi medicină, bolile de vară, bolile de iarnă, cumva nu ştiu dacă post-pandemic sau în ce context, cel mai probabil post-pandemic că avem o prevalenţă foarte mare de îmbolnăviri, de boli acute, cu etiologii foarte variate”, a spus Ana Maria Daviţoiu la Medika TV.

Citește și: Cum pot fi evitate unele urgențe medicale din perioada sărbătorilor?

Bebelușii, cei mai afectați de gripă

Doctorul pediatru a prezentat şi câteva cazuri mai des întâlnite cu care copiii se prezintă la spital. Bebelușii vin cu febră mare, iar majoritatea sunt diagnosticați cu pneumonii sau gripă.

Citește și: Top urgențe medicale. Sărbătorile de iarnă, cea mai aglomerată perioadă pentru camerele de gardă

Ce simptome prezintă

„Cu pneumonii cu virus respirator sinciţial şi la copii mici, dar şi copii mai mari ceea ce nu e foarte caracteristic. Sunt foarte frecvente infecţiile cu streptococ sau forme de scarlatină. Sunt foarte mulţi copii cu gripă, gripa este probabil pe locul întâi, mai puţin Covid decât altădată şi din păcate sunt cazuri de rujeolă”, a mai explicat medicul primar de pediatrie.

„Vin cu febră mare, cu modificarea stării generale, cu cât sunt mai mici, cu atât simptomele sunt mai spectaculoase: nu mănâncă, zac. Avantajul gripei, dacă pot să zic asta, este că are diagnostic etiologic. Îi testăm cu test rapid şi stabilim diagnosticul. Toţi cei care vin şi sunt diagnosticaţi etiologic cu gripă beneficiază şi de tratamant specific. Tratamentul pentru gripă este unul etiologic, substanţa activă care acţionează special pentru gripă, împotriva virusului şi tratamentul simptomatic. Tratamentul etiologic este Tamiflu”, a mai spus medicul primar de pediatrie.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân